Gasprom Eksport korigovao cene prirodnog gasa pozivajući se na promene kretanja cena naftnih derivata

Gaspromova cena gasa za snabdevanje Bosne i Hercegovine u poslednjem kvartalu ove godine povećana je za deset posto, potvrdio je Energoinvest, uvoznik gasa za Federaciju BiH.

Iz kompanije su saopštili da je ruski dobavljač Gasprom Eksport korigovao cene prirodnog gasa pozivajući se na promene kretanja cena naftnih derivata u poslednjih devet meseci, kao i na značajan rast američkog dolara u odnosu na vrednost evra, odnosno konvertibilne marke.

Kako navodi sarajevski Dnevni Avaz, gas će poskupeti za 10 posto, dok je u periodu januar-septembar ove godine njegova cena porasla u odnosu na prošlu godinu za 23 odsto.

Energoinvest je od Vlade Federacije BiH zatražio saglasnost za novu cenu gasa. Do sada su razliku povećanja cene gasa delimično subvencionisale vlade Federacije BiH i Kantona Sarajevo, zbog cega Energoinvest ne može da objavi konačnu cenu za potrošače, prenosi Hina. Iz ovog preduzeća su naveli da je s Gasprom Eksportom obezbeđeno snabdevanje gasom za predstojeću zimsku sezonu.

Vlasti FBiH su prošle godine odlučile da pređu na snabdevanje gasom preko gasovoda Turski tok, koji se proteže od Rusije do Turske, a u BiH se isporučuje krakom koji vodi preko Bugarske i Srbije.

Autor: Tanjug

#Federacija BiH

#cena gasa povećana

#gasprom