60 godina od smrti kćerke kralja Petra I

Na današnji dan 1962. godine preminula je kneginja Jelena Petrovna, kćerka kralja Petra I Karađorđevića i supruga ruskog kneza iz dinastije Romanov.

Rođena je 1884. godine na Cetinju, kao kćerka tada kneza Petra Karađorđevića i kneginje Ljubice (Zorke). Po majčinoj strani, bila je unuka crnogorskog kralja Nikole I Petrovića Njegoša. Kumovi na krštenju bili su joj, preko izaslanika, ruski imperator Aleksandar III Aleksandrovič Romanov i britanska princeza Marija, potonja rumunska kraljica.

Svog budućeg supruga kneza imperatorske krvi Ivana Konstantinoviča, člana dinastije Romanov, upoznala je preko svoje tetke italijanske kraljice Jelene Savojske. Knez Ivan je bio unuk velikog kneza Konstantina Nikolajeviča, mlađeg brata ruskog imperatora Aleksandra II.

Venčali su se 1911. godine u dvorcu Peterhof. Imali su dvoje dece: sina Vsevoloda (1914-1973), koji je ujedno bio poslednji muški član porodice Romanov rođen pre Oktobarske revolucije i kćerku Ekaterinu (1915-2007).

U vreme Oktobarske revolucije, boljševici su uhapsili kneza Ivana. Kneginja Jelena je pokušala da bude sa njim, ali joj to nije dopušteno. Zatim su boljševici uhapsili i nju i odvedena je u Moskvu pod pritiskom srpske i norveške diplomatije. U julu 1918. godine, njen suprug je sa rođenom braćom živ bačen u jamu od strane boljševika.

Kneginja Jelena je kasnije uspela da ode u Stokholm, zajedno sa svojom decom. Dolazila je i u Srbiju, da bi najveći deo života provela u zapadnoj Evropi. Preminula je 1962. godine u Nici, gde je sahranjena na ruskom groblju.

Autor: redportal.rs

#Boljševici

#Dinastija Karađorđević

#Dinastija Romanov

#Jelena Karađorđević

#Oktobarska revolucija

#karađorđevići

#romanovi