Nova ograničenja se neće odnositi na bogomolje, jaslice, vrtiće i bazene.

Italijansko Ministarstvo za ekološku tranziciju potpisalo je novu uredbu o uštedi energije, kojom se pooštravaju ograničenja maksimalne temperature i skraćuje period grejanja na gas tokom zime.

Kako se navodi u saopštenju ministarstva, u zemlji će vreme grejanja tokom dana biti skraćeno za jedan sat, dok će ukupna zimska grejna sezona biti skraćena za 15 dana, tako što će "početak grejne sezone biti odložen za osam dana, a završetak će biti sedam dana ranije”, izveštava portal thelocal.it.

Uredbom se takođe pooštrava ograničenje maksimalne unutrašnje temperature u objektima, pri čemu se od preduzeća traži da ona ne prelazi 18 stepeni Celzijusovih (ranije je bilo predviđeno 19°C), a građani moraju da podese grejanje na maksimalno 19°C umesto prvobitno predviđenih 20°C, prenosi RT.

Nova ograničenja se neće odnositi na "bogomolje, jaslice, vrtiće i bazene", niti na "zgrade čiji se sistemi grejanja oslanjaju na obnovljive izvore energije", saopštilo je ministarstvo.

Dodaje se da će "u slučaju izuzetno oštrih vremenskih prilika, lokalne vlasti imati ovlašćenje da dozvole grejanje van vremena utvrđenog uredbom".

Autor: Telegraf.rs

#Italija

#grejanje

#niske temperature