Ekonomski problemi evrozone su kritični za ceo blok

Evrozona je pod rizikom da preživi potpuni finansijski kolaps na istoj razini kao i veliki finansijski kolaps koji se odigrao 2008. godine, preneli su analitičari iz Citi. Naveli nemački ogromni plan za rešenje enrgetske krize kao jedan od glavnih razloga.

Prema izveštaju, bankarski analitičari sa Wall Street su izrazili zabrinutost u vezi agresivnih pokreta deonica koje planiraju evropske vlade, odnosno zabrinutost u vezi planova za pozajmljivanje velikih količina novca.

Nemački plan kancelara Olafa Šolca, koji je težak 200 milijardi dolara i uperen ka obuzdavanju rastućih cena svega, može da ublaži nastupajuću recesiju ali takođe predstavlja i pretnju. Pretnje se odnose na način na koji će paketi biti finansirani i šta će to učiniti inflaciji, nemačkim obveznicama, Evropskoj centralnoj banci, i planiranim kreditima drugih država članica evrozone.

Kako je izjavio kristijan Šulc, zamenik glavnog ekonomiste za evropu u Citi:

Rizik je takođe da i drugi mogu ispratiti ovaj primer.

Kao primer negativne reakcije naveo je kolaps britanskog tržišta deonicama nakon što je vlada objavila kresanje poreza.

Nemački kancelar je, sa druge strane, objasnio da je Nemačka u poziciji da priušti sebi svaki kredit i refinansiranje zahvaljujući svom niskom odnosu ukupnog duga i GDP. Ali je takođe i naveo:

Rizik je da ista dinamika kao što je sada u Britaniji pogodi i ceo kontinent.

Autor: redportal.rs

#200 milijardi dolara

#Britanija

#EU

#Ekonomska

#FINANSIJE

#Kriza

#Nemačka

#Privreda

#evrozona

#finansijski plan

#kolaps

#plan