Hladni rat nije mogao da se završi dok Ruska Federacija nije postala deo sistema evropske bezbednosti

Bivši kancelar nemačke Angela Merkel, izjavila je da je bezbednost i održiv mir u Evropi nemoguć ako Ruska Federacija nije deo budućeg sistema bezbednosti.

Govoreći na proslavi 77 godina od osnivanja nemačkih novina Suddeutsche Zeitung, merkel je objasnila da iako je Zapad bio ujedinjen u podršci Ukrajini koja je u ratu sa Rusijom, i dalje mora da drži um otvorenim za ono što se čini nemogućim - buduću ulogu Moskve u evropskoj bezbednosnoj strukturi.

Ona je naglasila da buduće evropska bezbednosna struktura u okviru međunarodnog zakona biće adekvatna samo ako je u nju uključena i Ruska Federacija. Sve dok se to ne ostvari, naglasila je da Hladni rat nikada neće biti gotov.

Merkelova je opisala 24. februar, dan kada je Rusija započela operaciju u Ukrajini, kao prekretnicu i konflikt koji se mora shvatiti duboko ozbiljno i nikako kao blef.

Prethodno navedena izjava se odnosila na skorašnju izjavu predsednika Rusije Vladimira Putina, koji jasno stavio do znanja da će iskoristiti sve što ima na raspolaganju da brani Rusiju i njen narod u slučaju da joj teritorijalni integritet bude ugrožen.

Merkelova je takođe apelovala na Zapad da shvati Putinove reči ozbiljno, i naglasila da takav pristup nije nikakav znak slabosti već odlika mudre politike.

Naglasila je da bi njen mentor i bivši nekadašnji kancelar Nemačke Helmut kol, zadržao otvoren um i uvek mislio o tome kako bi se u budućnosti odnosi sa Ruskom Federacijom mogli ponovo razviti nakon završetka sukoba u Ukrajini.

Autor: redportal.com

#Angela Merkel

#Dugoročna stabilnost

#Evropa

#Evropska bezbednost

#Govor

#Pretnja

#Ruska Federacija

#Vladimir Putin

#merkel

#putin

#rusija

#vladimir