Nezadovoljni platama

BANJALUKA: ​Na sastanku Sindikalne organizacije Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje kulminiralo je nezadovoljstvo radnika zbog toga što još uvek nije došlo do povećanja plata i što nije potpisan novi kolektivni ugovor za radnike Centra, te bi već sledeće sedmice radnici mogli stupiti u generalni štrajk.

Naime, ovaj sastanak je održan u četvrtak uveče, a kako je potvrdila Snježana Markić Stojaković iz sindikata Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, radnici više nemaju strpljenja, te su izrazili ogromno nezadovoljstvo i shodno tome će se sledeće sedmice održati sastanak Sindikalnog odbora.

- Na osnovu stavova i mišljenja radnika doneće se odluka da li će se stupiti u štrajk ili ne. Ne bih da prejudiciram, s obzirom na to da nije održan sastanak, ali ukoliko do toga dođe, vrtići bi mogli prestati sa radom - istakla je Markić Stojaković za Nezavisne.

Prema njenim rečima, ovaj štrajk će se održati kako to zakon i predviđa, ali da će o istom imati više informacija nakon sastanka.

Jelena Kurtinović, direktorka Centar za predškolsko vaspitanje, kratko je prokomentarisala da nije upoznata s tim, a na pitanje da li postoji mogućnost da će vrtići prestati sa radom, kazala da ne zna na koju vrstu štrajka se misli, odnosno koji je oblik štrajk, te da ga ne može ni komentarisati.

Mirna Savić Banjac, savetnica gradonačelnika za kulturu i socijalnu politiku, kazala je da je potrebno da Skupština grada usvoji rebalans budžeta u što skorijem vremenskom periodu kako bi radnicima Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje bila povećana plata.

Podsećamo, vaspitači u svih 30 banjalučkih vrtića su 21. septembra održali jednočasovni štrajk upozorenja, jer su, kako kažu sindikalni predstavnici, plate vaspitača ispod prosečne u Srpskoj, i to bez povećanja čak 17 godina.

Autor: nezavisne.com / Nikolina Aleksić

#BANJALUKA

#vrtići

#Štrajk