Naređenje mu je bilo da se nikada ne predaje

Pukovnik Hiroo Onoda bio je poslat na Filipine sa naređenjima da se nikada ne predaje ili da se ubije. Onoda je imao 22 godine kada je poslat na ostrvo u decembru 1944.

Naređenja su bila vrlo jasna, trebalo je da spreči i sabotira svaki pokušaj neprijatelja i nikada da se ne preda. Ta naređenja su toliko duboko ukorenjena bila da se on sa nekoliko vojnika povukao u brda kada su savezničke trupe stigle na ostrvo kako bi odatle nastavio gerila rat.

Bili su jedini japanski vojnici koji se nisu predali ili poginuli do tada. Pili su mleko kokosa, jeli banane i krali stoku dok su sve vreme povremeno napadali lokalne trupe.

Onoda je pristao da se preda samo ako bi njegog bivši komandant lično došao na ostrvo gde se on krio i ubedio ga da se rat završio. Onoda se kasnije pravdao da je mislio da je to bio pokušaj Amerikanaca da mu sabotiraju misiju.

Bio je jako tužan kada je na kraju morao da se preda i odloži oružje. Dobio je oproštaj od predsednika Filipina Ferdinarda Markosa za ubistva. Onoda se vratio u Japan u martu te godine ali nije mogao nikako da se uklopi. Preselio se u Brazil 1975. godine kako bi postao farmer.

Autor: redportal.rs

#Japan

#Vojnik

#drugi svetski rat