Plan za vanredne situacije trebalo bi da odobri kralj Čarls na preporuku ministra za poslovanje

Britanska domaćinstva bi ove zime mogla da se suoče sa nizom tročasovnih isključenja struje ukoliko ruski predsednik Vladimir Putin potpuno stopira isporuke gasa, a Britaniju pogodi talas hladnog vremena, upozorila je Nacionalna energetska mreža.

Takav razvoj događaja značio bi da će potrošači u različitim delovima zemlje biti obavešteni dan ranije o tročasovnim vremenskim periodima tokom kojih će im biti isključena struja, kako bi se ukupna potrošnja smanjila za 5,0 posto, izveštava Gardijan.

Plan za vanredne situacije trebalo bi da odobri kralj Čarls na preporuku ministra za poslovanje.

Nacionalna mreža je saopštila da će u slučaju nestašice gasa, što je malo verovatno, deo potrošača biti bez struje u unapred definisanim periodima tokom jednog dana kako bi se osigurala ukupna bezbednost i integritet elektroenergetskog sistema širom Velike Britanije.

Ova kompanija je navela da će morati da se smanji uvoz električne energije iz Evrope, te da će zbog nedovoljnog snabdevanja gasom elektrana doći do planskih isključenja električne energije.

Nacionalna mreža je preduzela niz inicijativa u nastojanju da upravlja ponudom i potražnjom struje ove zime. Spremna je da pokrene pet elektrana na ugalj, koje mogu da proizvedu do 2,0 gigavata energije, nakon potpisivanja ugovora sa Draksom, EDF-om i Uniperom u vrednosti od 340 miliona funti do 395 miliona funti.

Takođe će pokrenuti uslugu fleksibilne potražnje 1. novembra, koja će podstaći preduzeća i potrošače da koriste struju van perioda kada je potrošnja najveća, uključujući rane večernje sate radnim danima. Britanska mreža se nada da će ova usluga osloboditi dodatnih 2,0 GW energije, što je dovoljno za napajanje oko 600.000 domova, ako učestvuje dovoljno kompanija i domaćinstava.

Operater mreže je, ipak, izrazio oprezni optimizam da će ove zime biti dovoljno električne energije da zadovolji potrebe preduzeća i građana, navodi Gardijan.

Autor: Tanjug

#Kralj Čarls

#Velika Britanija

#Vladimir Putin

#isključenja struje

#struja

#zima