Lični mač krstaškog viteza ⚔

Amaterski ronilac otkrio srednjovekovni mač iz perioda krstaških ratova u blizini obale Izraela. Sudeći prema Odseku za antikvitete Izraela, ronilac je otkrio srednjovekovni mač krstaš koji je pripadaokrstaškom ratniku. Metar dugačka oštrica je otkrivena prekrivena pomorskim rastinjem, na dubini od 5 metara nedaleko od Karmelske obale.

Šlomi Katzin, ronilac koji je otkrio mač, bio je na zakazanom ronjenju kada je posle pomeranja dna mora usled plime i oseke primetio karakteristični oblik drške mača. Odmah je ugrabio mač dok je još bio vidljiv i predao ga nadležnim organima, plašeći se da će biti ukraden ili sakriven ako ga ostavi. kako je izjavio doktor Nir Distelfeld, inspektor u odseku za borbu protiv krađe atrefakata:

Mač je divno i neobično otkriće koje je očigledno pripadalo krstaškom vitezu. Zausta je fantastično naići na tako lični predmet određene osobe koji vas odmah prebaci 9 vekova u prošlost. U potpuno drugo vreme, vreme vitezova, oklipa i mačeva.

Veliki broj arheoloških predmeta se nalazi u ovom regionu. Pored skoro milenijum starog mača koji je otkriven, ronilac je otkrio i pravo malo blago prastarih predmeta, uključujući i celo sidro kao i veliki broj ostataka keramike.

Nalazi su otkriveni u prirodnoj špilji u blizini luke Haifa, za koju eksperti veruju da je u tom periodu bila sigurna luka za moreplovce. Kako navodi Kobi barit direktor za podvodnu arheologiju odseka:

Odlična pozicija i ekonomija luke privlačili su trgovačke brodove iz celog regiona, koji su ostavili pravo bogatstvo arheoloških nalaza za sobom. Već duže vremena posmatramo ovaj region, jer je nalaze dosta teško uloviti usled stalnog pomeranja dna i peska.

Pre nego što bude izložen u muzeju, mač će biti detaljno restauriran i poslat na dalje proučavanje. Katzin, ronilac koji ga je predao vlastima, nagrađen je sertifikatom u kome mu se država zahvaljuje na egzemplarnom ponašanju i otkriću.

Autor: redportal.rs

#Arheologija

#Izrael

#Krstaši

#Krstaški period

#Mediteransko more

#Obala

#Pod morem

#Podvodna arheologija

#blago

#mač

#mediteran

#more

#ronilac

#Špilja