Hrvatski predsednik Šmita uporedio sa pacovom

Hrvatski predsednik Zoran Milanović je rezulte Opštih izbora u BiH ocenio kao "fijasko i sramotu", a odgovornim označio aktuelnu vladu premijera Andreja Plenkovića i visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita za kojeg je rekao da je igrao neke "podzemne, štakorske igre".

- Ovo je fijasko, sramota, spomenik hrvatskoj pasivnosti i traljavosti. HDZ nije jednako hrvatski narod - rekao je Milanović novinarima nakon učešća na 14. konferenciji o održivom razvoju.

Konstatovao je da je HDZ dobro prošao u županijama u kojima žive Hrvati, ali je dodao da je u Predsedništvo BiH opet izabran Željko Komšić.

Podsetio je da godinu dana pokušava da upozori na ovu temu, jer je, kaže, video da postoje planovi da se Hrvati u BiH marginalizujui.

- Ako Plenković želi da bude zaslužan za to, neka bude - rekao je Milanović i upitao šta je to što je uradio visoki predstavnik Kristijan Šmit.

Šmit je, kazao je, poslednjeg dana doneo, neku odluku kojom je kao spasao Hrvate.

- Nigde u tim odlukama nema reference na slučaj Ljubić, jer ako se na to referira, onda moraš da makneš Komšića. Igrao je neke podzemne, štakorske igrice - rekao je Milanović.

Ocenio je sve to katastrofom za hrvatsku spoljnu politiku i dodao:

- Hrvatska je ovo mogla da reši, delovanjem pre svega Plenkovićeve vlade.

- U ovom slučaju smo pokazali slabost i atrofiju zahvaljujući Plenkoviću i njegovim trbuhozborcima - dodao je.

Istakao je da će Zagreb u naredne četiri godine ili stati u zaštitu prava Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH ili ih, kako je kazao, tamo neće biti.

Izbornu pobedu je čestitao Željki Cvijanović i Denisu Bećiroviću za Predsedništvo BiH, a za Komšića je rekao da on ne sme ni da se pojavi u mestima gde žive Hrvati.

Slaže se, dodao je, sa saborskom inicijativom opozicionog Mosta da Komšić bude proglašen nepoželjnim u Hrvatskoj.

Bećirović je uspeo da pobedi lidera SDA Bakira Izetbegovića, za kojeg je rekao da "pokvaren, prevrtljiv i sve u svemu jedan loš tip".

Autor: Tanjug / redportal.rs

#milanović