Kao dete preživeo ustaški masakr u rodnom selu

Na današnji dan 1928. godine rođen je Milorad Ekmečić, srpski istoričar i akademik.

Rodio se u hercegovačkom selu Prebilovci. Za vreme Drugog svetskog rata, ustaše su u ovom selu pobile 826 lica srpske nacionalnosti od ukupno 994 meštana sela, a među žrtvama je bilo i 78 članova Ekmečićeve porodice.

Od oktobra 1944. do jula 1945. godine Ekmečić je bio pripadnik Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije. Diplomirao je opštu istoriju na Sveučilištu u Zagrebu i odmah postao asistent na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Doktorirao je 1958. godine sa disertacijom na temu Ustanak u Bosni 1875-1878.

Na početku rata u Bosni i Hercegovini 1992. godine, kidnapovan je od strane pripadnika Zelenih beretki i izložen fizičkoj torturi. Uspeo je da izbegne preko Republike Srpske za Srbiju. Do penzionisanja 1994. godine radio je kao profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Za člana Srpske akademije nauka i umetnosti van radnog sastava izabran je 1978. godine, a u radni sastav je preveden 1992. godine. Takođe, biran je za člana Crnogorske akademije nauka i umetnosti i Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske. Od 2009. godine bio je član Senata Republike Srpske.

Patrijarh srpski Irinej ga je 2011. godine odlikovao Ordenom Svetog Save prvog stepena. Godinu dana ranije, predsednik Republike Srpske Rajko Kuzmanović dodelio mu je Orden časti sa zlatnim zracima.

Autor: redportal.rs

#Milorad Ekmečić

#Senat Republike Srpske

#Srpski akademik

#Srpski istoričar

#srpska akademija nauka i umetnosti