Ruski predsednik Vladimir Putin eskalira rat u Ukrajini i nuklearnu pretnju

Ruski predsednik Vladimir Putin eskalira rat u Ukrajini i nuklearnu pretnju, ali ipak treba razmotriti mogućnost mirovnih pregovora, u kojima Kina i Indija zbog svojih interesa i motiva mogu u velikoj meri da pomognu, u vreme kada su SAD pripremaju za slanje vojne komande u Nemačku o ratu u Ukrajini, ocenjuju neki od zapadnih analitičara i medija.

Italijanski list La Republika u izveštaju iz Vašingtona piše da su američki analitičari razočarani i veruju da će Putin nastaviti politiku zaoštravanja rata u Ukrajini, iako se mislilo da će posle pripajanja istočnoukrajinskih regiona Rusija dati diplomatija šansa, otvarajući vrata nekim pregovorima sa Kijevom.

Mada, kako primećuju pojedini analitičari, sada ostaje pitanje koji su strateški ciljevi Zapada u ukrajinskom ratu, da spreči rusku vojnu pobedu ili da zbaci Putina i baci Rusiju na kolena, kako su to ranije isticali najviši američki zvaničnici. .

Neki istaknuti američki analitičari smatraju da bi Peking i Nju Delhi trebalo ohrabriti i iskoristiti svoj uticaj na Moskvu da zaustave rat, jer su i kineski i indijski lideri nedavno poručili ruskom predsedniku da to treba učiniti, zaustaviti nemire koji prete svetu, a posebno Kini, iako Indija pomaže Rusiji da ekonomski "izdrži" sankcije Zapada.

U analizi francuskog lista Mond puši se da je "Putin za nekoliko meseci zatvorio vrata dijaloga i diplomatije i ušao u rat bez ikakvih pravila, a njegova sudbina je sada neumitno povezana sa onim što će oružje postići".

- Ne radi se o Rusiji, jer ako je doživotna bitka za opstanak, onda se radi samo o Putinu - kaže Mond.

Analitičari se slažu da bi rat lako mogao da eskalira, američki vojni stratezi razmatraju šta će učiniti SAD i Zapad ako Putin upotrebi nuklearno oružje, a Njujork tajms piše da se Pentagon već sprema da uspostavi američku vojnu komandu za rat u Ukrajina u Nemačkoj.

Američki list prenosi da su američki vojni lideri pripremili nekoliko ozbiljnih planova u slučaju da Rusija upotrebi nuklearno oružje u Ukrajini, "uključujući direktno ulazak u rat na strani Kijeva, vojni scenario koji je Bajden bio veoma odlučan da izbegne".

Bajdenov savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan zapretio je "katastrofalnim posledicama" ako Rusi upotrebe taktičko nuklearno oružje u Ukrajini.

Istovremeno, mnogi mediji u EU zaključili su da još neobjašnjena eksplozija na gasovodima Severni tok 1 i 2 izaziva nove sumnje u rat na evropskom tlu, a napomenuto je i da je bivši šef poljske diplomatije Radoslav Sikorski, nagovestio je da bi iza oštećenja tih cevovoda mogli da stoje Amerikanci.

Autor: redportal.rs

#Pentagon

#Ukrajina

#komanda

#rat