Prema podacima gruzijskih vlasti, broj dolazaka iz Rusije skoro se udvostručio poslednjih dana, dostigavši oko 10.000 dnevno

U Gruziji, u blizini graničnog prelaza sa Rusijom, danas je održan protest protiv dolaska velikog broja Rusa koji beže u tu kavkasku zemlju kako bi izbegli najavljenu mobilizaciju u svojoj zemlji.

"Putin je terorista", "Rusija ubija", moglo se pročitati na nekim plakatima koje su demonstranti nosili u blizini graničnog prelaza Kazbegi. Mahali su i ukrajinskim i gruzijskim zastavama.

Broj dolazaka na ovaj granični prelaz naglo je porastao otkako je ruski predsednik Vladimir Putin prošle nedelje najavio "delimičnu" mobilizaciju za podršku invaziji na Ukrajinu. Prema podacima gruzijskih vlasti, broj dolazaka iz Rusije skoro se udvostručio poslednjih dana, dostigavši oko 10.000 dnevno.

Priliv izbeglica, prvi zabeležen od početka invazije krajem februara, izaziva napetost u gruzijskom društvu koje je 2008. krenulo u rat protiv Rusije. Današnji protest, na kojem je intonirana himna Ukrajine, organizovala je prozapadna opoziciona politička partija Droa.

- Ovaj nekontrolisani dolazak Rusa bez presedana stvara probleme za bezbednost Gruzije - rekla je Tamara Gvinijanise, koja je jedan od organizatora protesta. - Granica mora odmah da se zatvori jer je vlada pokazala da nije u stanju da se nosi sa ovom migracionom krizom, dodala je ona i najavila da će narednih dana biti održan još jedan protest.

Preko granice, vlasti u ruskom regionu Severne Osetije najavile su ograničenja ulaska vozila iz drugih regiona Rusije, što je mera usmerena na zaustavljanje priliva putnika u susednu zemlju.

Otkako je prošle nedelje objavljena mobilizacija, desetine hiljada Rusa otišlo je u susedne zemlje. Kazahstan, Mongolija, Jermenija i Finska takođe su zabeležile značajan porast dolazaka iz Rusije.

Autor: redportal.rs

#Gruzija

#Mobilizacija

#granični prelazi

#protesti

#rusi