Sve više se čini da su oštećenja na gasovodu plod sabotaže

Oštećenje koje se već danima propagira kao sabotaža na gasovodnom sistemu Severni tok čini se da su zadala teška i nepopravljiva oštećenja. Dva gasovoda su teško oštećena ranije ove nedelje nakon što je detektovano nekoliko eksplozija pod vodom.

Ako se oštećenja ne poprave relativno brzo, suviše slane vode može da se probije u cevi duž dna Baltičkog mora i da ih nepopravljivo ošteti. Danske vlasti su izjavile u sredu da će započeti istragu tek za nedelju do dve zbog bezbednosnih razloga.

Za sada, ne pominju se nikakvi planovi popravke gasovoda.

Više nemačkih zvaničnika je uperilo prst krivice ka Rusiji, okriviši Mosku za ovaj incident. Kako je izjavio Roderik Kejsveter nemački poslanik i porparol nemačke grupe za prevenciju krize parlamentarne grupe Konzervativne unije:

Napad na energetsku infrastrukturu ima za cilj širenje panike i terora kroz evropsku populaciju.

Poslanik je takođe optužio Rusiju da se služi metodama državnog terorizma.

Predsednik Državnog komiteta odbrane Mari Agnes Strak Zimerman prenela je novinarima:

Ne možemo odbaciti mogućnost da su ti napadi izvedeni od strane Ruske Federacije sa ciljem izazivanja potresa na našem tržištu.

Takođe, pozvala ovom prilikom Nemačku i EU da se oslobode zavisnosti od energenata i sirovog materijala iz Rusije što pre.

Danski zvaničnici su potvrdili da postoji curenje na gasovodima Svernog toka u ponedeljak, nakon što su operateri prijavili veliki pad pritiska u cevima kako i na Severnom toku 1 tako i na Severnom toku 2. Danski i švedski zvaničnici su potom prijavili da su registrovali seriju eksplozija pod površinom Baltičkog mora, nakon čega su zvaničnici SAD, Rusije i švedske izjavili da su one mogle biti rezultat namernog napada.

EU je reagovala oštro i zaklela se da će odgovoriti na najači mogući način na bilo kakve napade na svoju energetsku infrastrukturu, ali se ograničila od imenovanja bilo kakvih osumnjičenih strana koji bi mogli biti odgovorni. Ruska Federacija je nazvala incident terorističkim napadom i izjavila da će sazvati sastanak UN Saveta bezbednosti na kome će sabotaža Severnog toka biti tema.

Autor: redportal.rs

#Curenje

#Danska

#SAD

#Sabotaža

#Savet Bezbednosti

#Severni tok

#Terorizam

#UN

#bezbednost

#brzo reagovanje

#detonacije

#eksplozija

#energenti

#energetika

#energetska

#gas

#gasovod

#nepopravljiva

#odgovor

#oštećenja

#rusija

#švedska