Savremeni Stevan Sinđelić

Na današnji dan 1991. godine došlo je do oružanog napada hrvatskih paravojnih formacija na kasarnu JNA u Bjelovaru, koji je ostao upamćen po herojstvu jednog majora i njegovog vojnika.

Osim u samom gradu, paravojne snage su napale u skladište municije u šumi Bedenik, gde su naišli na snažan otpor vojnika JNA. Shvativši da neće uspeti u odbrani položaja, major Milan Tepić je izdao naređenje vojnicima da se povuku na bezbedno mesto, kako bi on aktivirao detonator i uništio skladište, da municija ne padne u ruke neprijatelju.

Naredbu je odbio Stojadin Mirković, vojnik na redovnom odsluženju vojnog roka star 19 godina, koji je nastavio da dejstvuje po neprijatelju iz svog transportera sve do smrtnog ranjavanja.

Major Tepić je, potom, digao skladište municije u vazduh. U eksploziji je poginuo sam Tepić, ali i 11 hrvatskih paravojnika. Vojnici JNA koji su se povukli jesu ubrzo zarobljeni, a hrvatske snage su iz revolta streljale starijeg vodnika Ranka Stevanovića iz Niša. Otpor je nastavljen u kasarni u Bjelovaru, koja je predata narednog dana. Hrvatske snage su u njoj tada streljale komandanta garnizona pukovnika Rajka Kovačevića, potpukovnika Milja Vasića i kapetana prve klase Dragišu Jovanovića.

Predsedništvo SFRJ je posthumno Tepića odlikovalo Ordenom narodnog heroja, te je on postao poslednja osoba kojoj je ovaj orden dodeljen.. Po načinu na koji je stradao, major Tepić se često poredi sa vojvodom Stevanom Sinđelićem iz Prvog srpskog ustanka, koji je digao u vazduh barutanu tokom boja na Čegru i tako sprečio napredovanje neprijatelja žrtvujući sopstveni život.

Autor: redportal.rs

#Major Milan Tepić

#Narodni heroj

#Raspad Jugoslavije

#Rat u Hrvatskoj

#Stojadin Mirković

#milan tepić