Iako nam možda tako ne izgleda, SF scena je bila jaka i u bivšim Jugoslavijama

Žanr naučne fantastike, ili kako ga kolokvijalno zovemo SF (science fiction), po većini teoretičara je zvanično nastao sa romanima Žila Verna krajem 19. veka, iako i dalje postoji dobar deo onih koji se s tim ne slažu i tvrde da su prve takve priče za koje znamo nastajale još u antičkoj Grčkoj.

Kada smo mi u pitanju, prva osoba koja se dohvatila ovakvog načina pisanja bio je naš proslavljeni naučnik Milutin Milanković, sa njegovim malim književnim remek-delom Kroz vasionu i vekove, koji je Matica srpska izdala 1928. godine. Ova knjiga, pisana u formi pisama neimenovanoj prijateljici, svakako nije bio klasičan SF roman, ali se definitivno radilo o prvoj naučno popularnoj knjizi kod nas.

Tokom 30-ih godina žanr je naglo dobio na popularnosti kod nas, pre svega preko stripova čiji su junaci bili Flaš Gordon i Brik Bradford, tako da su se i naši autori oprobali u njemu. Zanimljivo je da je tih godina tzv. Beogradski krug strip crtača bio u samom evropskom vrhu, tako da su se naši stripovi čitali od Lisabona do Istanbula i to u ogromnim tiražima.

Nažalost, Drugi svetski rat nas je usporio u mnogo čemu, pa i ovoj delatnosti, dok su se neke druge zemlje izdvojile. Ipak, malo po malo, i kod nas su počeli da se izdvajaju neki autori, pa je od kraja rata i kod nas snimljeno nešto filmova iz ovog žanra, i pored svih prepreka koje su bile što materijalne, što ideološke prirode ("Kako to mislite da snimamo film bez partizana i Nemaca?" 😆). Ovde ćemo vam predstaviti sve one koji su imali neku jaču produkciju i koji zavređuju pažnju.

Rat (Atomic War Bride) - snimljen 1960.

Iznenađeni ste što je prvi jugoslovenski, pa i srpski SF film snimljen još 1960. godine? Nemojte biti, jer nismo nikad oskudevali u talentovanim rediteljima i piscima.

IZVOR: YT / One night at the drive-in

Ovaj dragulj u režiji Veljka Bulajića i danas izgleda zanimljivo, jer je na lep način na ekran prenesena hladnoratovska psihoza u koju je svet sve više tonuo. Podsećamo da je Kjubrik tek 4 godine kasnije izbacio Doktora Strejndžlava kojim se etablirao na svetskoj kulturnoj sceni.

Kada je Rat u pitanju, iako je scenario za ovaj film potpisao danas pomalo zaboravljeni italijanski pisac Cezare Zavitini, naši glumci su se odlično pokazali u ulogama običnih ljudi koji samo žele da žive svoj život, rasterećeno, bez straha od nuklearne kataklizme. Naravno, do te kataklizme dolazi na kraju filma, čime je poslata snažna poruka tadašnjim političkim vođama u celom svetu dokle će stvari otići, ako se trend masovnog naoružanja nastavi.

Postoji nekoliko zanimljivih segmenata u ovom ostvarenju koje vredi pomenuti. Na primer, videćete da je film predvideo razvoj oružja i posebne oblike uticaja na javnost koji su tad zaista bili naučna fantastika, dok ih danas smatramo za svakodnevnicu. Tu pre svega izdvajamo navođene rakete sa kamerama i prikazivanje njihovog dejstva uživo na ekranima. Zanimljivo je i što je nedavno preminula legenda srpskog glumišta Velimir Bata Živojinović u ovom filmu ostvario jednu od svojih prvih uloga, i to kao oficir neimenovane vojske, negde na sredini filma.

Nažalost, verziju ovog filma na izvornom, srpskom jeziku je danas jako teško naći, ali verujemo da vam verzija na engleskom neće mnogo smetati.

Izbavitelj (The Rat Savior) - snimljen 1976.

Ovaj film snimljen u produkciji Jadran filma se i danas smatra za jedan od najboljih hrvatskih filmova ikada. Priča prati mladog siromašnog pisca koji otkriva da posebna vrsta pacova, koji mogu da se predstavljaju kao ljudi, živi zajedno sa nama i želi da uništi ljudsku rasu.

IZVOR: YT / C Tang

Film je snimljen u režiji Krste Papića po motivima novele ruskog pisca Aleksandra Grina. Slično kao i u prethodnom primeru, kuriozitet je da je ovaj film snimljen 12 godina pre Karpenterovog Oni žive, koji ima jako sličnu priču i tematiku.

Gosti iz galaksije (Visitors from the Galaxy) - snimljen 1981.

Jedan od najzanimljivijih filmova talentovanog Dušana Vukotića snimljen je 1981. godine u jugoslovensko-čehoslovačkoj produkciji. Značajan je pre svega što je za svoje vreme imao izuzetno dobre specijalne efekte i kvalitetno odrađen dizajn i maske vanzemaljaca koji dolaze iz daleke galaksije Arkana.

IZVOR: YT / Mali Program

To u suštini i ne čudi previše jer je Vukotić bio majstor animacije, inače nagrađen i Oskarom za kratki animirani film Surogat 1961. godine.

Film odlikuje neobična priča i čudna prateća atmosfera, tako da na kraju u suštini niste sigurni da li ste gledali SF priču o stvarnom dolasku vanzemaljaca, da li glavni protagonista ima neke natprirodne moći kojima može da materijalizuje svoje fantazije ili se sve vreme radilo o psihološkom trileru koji pokazuje njegov put u potpuno ludilo. Iako dosta elemenata u filmu upućuje na ovu zadnju mogućnost, moramo prihvatiti i šansu da se ipak radi o SF ostvarenju.

Takođe, zanimljivo je videti i nedavno preminulog Ljubišu Samardžića kako tumači jednu od značajnijih uloga.

Nagrada Perila (Le prix du danger) - snimljen 1983.

Ovo ostvarenje je snimljeno početkom osamdesetih godina u francusko-jugoslovenskoj koprodukciji, po istoimenoj priči Roberta Stoklija iz 1958. godine. Stoklijeva genijalnost se ogledal u tome što je on predvideo postojanje rijaliti programa u kojima će se učesnici boriti za sopstveni život, i to u vreme kad su rijaliti programi inače bili samo naučna fantastika.

IZVOR: YT / FX Vestiges

Kao i u slučaju Rata i Izbavitelja, ovaj film je isto nastao pre holivudskog ostvarenja slične tematike, budući da je film Trkač sa Švarcenegerom u glavnoj ulozi izašao tek 1987. godine, sa osrednjim ocenama i uspehom kod publike.

Na internetu se među znalcima čak vode i debate koji je od ova dva filma bolji, pa ako i mi moramo da se odlučimo, izabraćemo naše čedo jer je lepše gledati naš Beograd nego Los Anđeles.

Lijepe žene prolaze kroz grad - snimljen 1986.

Mislili ste da se nismo oprobali i u post-apokaliptičnim filmovima kada je veliko platno u pitanju? E pa pogrešili ste, jer je poznati reditelj Želimir Žilnik snimio ovaj film sredinom osamdesetih.

IZVOR: YT / Klasik TV

Iako je ovo ostvarenje prepuno promocije ideoloških vrednosti i matrica vremena u kojem je nastao, ovaj film je predstavljao relativno dobar pokušaj zamisli kako bi izgledala budućnost u kojoj bi se tada postojeći sistem raspao.

Po svemu sudeći, autor je rešenje video u povratku izvornim socijalističkim, da ne kažemo, komunističkim vrednostima koje je poistovećivao sa pravdom, dok je sve ostale video kao zaostale palančane i divljake koji su suprotstavljeni urbanom životu. Pretpostavljamo da se pokojnom Radomiru Konstantinoviću ovaj film svideo, ako ga je ikada pogledao.

Ako vas interesuje ceo film, možete pogledati na sajtu Dailymotion klikom OVDE.

Kapetan Amerika (Captain America) - snimljen 1990.

Niste znali da smo učestvovali u snimanju Marvelovih filmova pre nego što su postali kul? E pa eto još jednog iznenađenja. U ovo vreme studiji uglavnom nisu bili spremni da daju prevelik novac za superherojske filmove, tako da se radilo štapom i kanapom, ali i raznim koprodukcijama, kao u ovom slučaju američko-jugoslovenske saradnje.

IZVOR: YT / Tue Nguyen

Iako je priča bila relativno dobro osmišljena, manjak budžeta, kvaliteta u produkciji i nedostatak harizme glavnog glumca su doprineli tome da se ovaj film danas smatra za jedan od najgorih kada su superheroji u pitanju.

Ako je za utehu, naša strana osim obezbeđivanja logistike i lokacija za snimanje nije imala previše sa samim filmom. U krajnjoj liniji, ne možete uvek biti ispred ostalih. 😕

Technotajz: Edit i ja - snimljen 2009.

Na samom kraju, imamo i dugometražni animirani SF film koji je vredan pažnje.

Iz glave više nego talentovanog crtača Alekse Gajića, autora poznatog istoimenog stripa, krajem prve decenije 21. veka srpski animatori su su samostalno uspeli da izbace ovo ostvarenje, koje je oduševilo i domaću i stranu publiku. Time je Srbija uspela u nečemu što ni mnogo bogatije zemlje nisu u prilici ni dan danas.

IZVOR: YT / mojmalisvett

Iako sredstava za neku atraktivniju animaciju nije bilo, pokazalo se da vešto napisana priča, koja se bavi filozofskim problemima spajanja ljudske svesti i mašine, pa još postavljena u Gajićevu viziju Beograda u bliskoj budućnosti, nikoga ne može ostaviti ravnodušnim.

Zapravo, ako bismo mi u redakciji mogli da biramo, rekli bismo da je ovo i najbolji domaći SF film. U prilog tome idu i glasine da su Luk Beson i Holivud iskopirali Gajićevu ideju snimivši film Lusi 2014. godine, sa Skarlet Johanson u glavnoj ulozi. Da li jesu ili nisu, prosudite sami. 😊

IZVOR: YT / Movieclips Coming Soon

Autor: Marko Radovanović

#Srbija

#filmovi

#jugoslavija

#naučna fantastika

#sf žanr