Ukrajinski predsednik pozvao svaku zemlju na kugli zemaljskoj da se suprotstavi Moskvi

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski jasnoje odbio i osudio referendume o pridruživanju Rusiji održane u Zaporožju, Hersonu, Luganskoj Narodnoj Republici i u Donjeckoj Narodnoj Republici.

U svom video govoru tokom zasedanja Saveta bezbednosti UN, pozvao je sve zemlje svta da odbace rezultate referenduma. Zelenski je takođe ponovo ponovio svoju pretnju Rusiji, da će u potpunosti prekinuti sve kontakte u slučaju da Rusije prizna rezultate tih referenduma.

Rusko priznavanje ovih pseudoreferenduma kao validno, i impementacija tzv. krimskog scenarija još jednog pokušaja aneksije ukrajinske teritorije, značiće da mi nemamo o čemu da razgovaramo sa Rusijom i ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Zelenski je na kraju svog govora pozvao sve zemlje sveta da pošalju snažnu poruku osude ruskih poteza.

Referendumi su se održali u regionima pod ruskom kontrolom na jugoistoku i u Donbasu u proteklih pet dana. Ideja o pridruživanju je, prema zvaničnim podacima, velikom većinom podržana od strane lokalne populacije.

U Donjecku 99,2% glasača je podržalo ideju o ujedinjenjum dok je u luganski taj procenat na 93%. U Hersonu 87% glasača se izrazilo za ujedinjenje sa Ruskom Federacijom.

Autor: redportal.rs

#Donbas

#Donjecka Narodna Republika

#Govor

#Herson

#Luganska Narodna Republika

#Savet Bezbednosti

#UN

#Volodimir

#Zaporožje

#Zelenski

#ilegalnost

#prekid kontakta

#rat

#referendumi

#rusija

#ujedinjenje