Američki špijuni upozorili na mogućnost sabotaže

CIA je upozorila Berlin da postoji veika mogućnost napada na gasovode u Baltičkom moru pre više nedelja, prenosi nemački Der Spiegel.

Kako se navodi, dojava od američke obaveštajne agencije primljena je u Berlinu tokom leta. Međutim, federalna vlda je odbila da komentariše obaveštajne informacije.

Nemačke službe bezbednosti trenutno analiziraju satelitske snimke oblasti u kojoj su se dogodile eksplozije. Prema prvim komentarima sve što je primećeno je normalan pomorski saobraćaj. Takođe, ubeđeni su da ni odgovornost za sabotažu mogla samo da leži da nekoj državi, jer je jedini način da se izazove detonacija moguća samo uz pomoć specijalnih ronilaca i minijaturnih podmornica koji imaju sposobnost spuštanja na dubine od preko 70 metara.

Gasovodi Severni tok 1 i 2 su iznenada izgubili sav pritisak u ponedeljak. Danski zvaničnici su prijavili curenje gasa u blizini Bornholma, dok su švedski seizmolozi registrovali više detonacija. Operater gasovoda je potvrdio curenje gasa na više mesta, kao i štetu bez presedana i dodao da jenemoguće proceniti kada će protok biti obnovljen i da li ga je uopšte moguće obnoviti.

Do ponedeljka uveče nemačka Vlada je bila ubeđena da je gasovod bio cilj namernog napada i da nije u pitanju nikakva havarija. Berlin je razmatrao mogućnost da su Ukrajina ili individue i grupacije koje se asociraju sa njom počinioci napada, ali i da je u pitanju i napad Rusije kojim bi se ocrnila Ukrajina (kao krivac) i podila cena energenata još više.

Navedeno je takođe da iako se smatra da bi trajni prekid dotoka gasa bio u interesu Kijeva, takav napad bi bio politički apsolutno negativan po Ukrajinu. Jedini motiv Moskve da izvrši sabotažu bi bio da se okrivi druga strana za čin.

Predsednica EU komisije Ursula fon der Lajen je pozvala da se odmah pristupi istrazi da bi se tačno znalo šta se dogodilo što pre. Takođe je i dodala:

Svaka namerno remećenje evropske energetske strukture je neprihvatljivo i dovešće do najsnažnijeg i najjačeg odgovora EU.

U utorak, dan kasnije, američki državni sekretar Entoni Blinken je izjavio da napad na Severni tok nije u ničijem interesu, ali da predstavlja i značajnu šansu za Evropu da napusti ruske energente u zamenu za alternativne izvore energije i da ubrza prelazak ka obnovljim izvorima.

Autor: redportal.rs

#Baltik

#Blinken

#CIA

#Nemačka

#SAD

#Sabotaža

#Severni tok

#Službe bezbednosti

#Ukrajina

#bajden

#eksplozija

#energenti

#napad

#nedeljama unapred

#poljska

#rusija

#upozorenje