Zbog ovog postupka punih 16 godina nije mogao da se zaposli

Hrvatski profesor Ivan Hiti je mobilisan u Hrvatsku vojsku na početku rata 1991. godine, ali ga ratni sukob nije sprečio da učini jedno plemenito delo.

Januart 1992. godine, profesor Hiti je dočekao u Pakracu, gde je zatekao spaljenu srpsku crkvu, kao i teško oštećen Vladičanski dvor, dok su u dvorištu i na ulicama bile razbacane ćiriličke knjige, neke stare i preko 200 godina. O tome je obavestio zapovednika opetarivne zone pukovnika Jerzečića uz zahtev da organizuje prikupljanje pre svega kulturnog blaga, na šta je dobio odričan odgovor.

Ipak, Hiti je odlučio da preuzme ličnu inicijativu, organizovao nekoliko vojnih i civilnih vozila, te knjige prebacio u Nacionalnu sveučilišnu biblioteku u Zagrebu. Zbog ovog postupka naišao je na velike probleme. Tako ga je general Ivan Korade izbacio iz vojske, a nikada nije uspeo da pronađe posao u civilstvu, premda je završio studije mašinstva i pedagogije. Porodicu je izdržavao radom na građevini, kao i zemljoradničkim poslovima.

Knjige koje je Hiti sačuvao vraćene su Srpskoj pravoslavnoj crkvi nakon odbove crkve i dvora u Pakracu.

Patrijarh srpski Irinej mu je 2013. godine uručio Orden Svetog cara Konstantina, kao priznanje za ovaj plemeniti podvig.

IZVOR: TW / @sicveO11

Autor: redportal.rs

#Eparhija pakračko-slavonska

#Ivan Hiti

#Orden Svetog cara Konstantina

#Pakrac

#srpska pravoslavna crkva