Beograđanima ostavio Beograđanku, Gazelu, Mostarsku petlju, Terazijski tunel...

Na današnji dan 1922. godine rodio se Branko Pešić, najpoznatiji gradonačelnik Beograda i predsednik Skupštine SR Srbije.

Pešić je rođen u Zemunu, gde je završio osnovnu školu i gimnaziju. Kao gimnazijalac je postao član ilegalnog Saveza komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ), zbog čega je školovanje morao nastaviti u Rumi i Sremskoj Mitrovici. Nije upisao studije prava usled izbijanja Drugog svetskog rata.

Po okupaciji se odmah uključio u ilegalni rad, a 1942. godine odlazi u partizane. Borio se u bici na Sutjesci, a ranjen je prilikom oslobođenja Bijeljine. Nakon rata je bio predsednik opštine Zemun (1955-1957), predsednik Skupštine grada Beograda, odnosno gradonačelnik (1965-1974), potpredsednik Skupštine SFRJ (1974-1978) i predsednik Skupštine SR Srbije (1982-1984). Biran je i za člana Centralnog komiteta Saveza komunista Srbije i CK Saveza komunista Jugoslavije.

U vreme njegovog mandata, izgrađeni su Gazela, Mostarska petlja, Terazijski tunel, Beograđanka, Hala sportova, bazeni na Tašmajdanu, uređena Ada Ciganlija, počelo se sa izmeštanjem železničkog saobraćaja iz centra grada u Prokop, pokrenuti su BITEF i FEST, osnovan je i Studio B... Ostao je upamćen po pristupačnosti Beograđanima, ali i po tome što je na posao dolazio svojim automobilom.

Branko Pešić je preminuo 4. februara 1984. godine u rodnoj kući u Zemunu.

Autor: redportal.rs

#Branko Pešić

#Gazela

#Gradonačelnik Beograda

#Istorija Beograda

#beograđanka