Prema rečima ministra kulture, prioritet je "više nego ikada da se od malih nogu bavimo umetničkim obrazovanjem i razvijamo želju za kulturom"

Budžet Ministarstva kulture Francuske u 2023. godini iznosiće 4,2 milijarde evra, što je povećanje od 271 milion (+7%), najavila je ministarka kulture Rima Abdul Malak na konferenciji za novinare.

U 2022. godini budžet Ministarstva kulture prvi put je premašio četiri milijarde evra.

Kako javlja dopisnik MIA iz Pariza, 711 miliona evra (+1,1%) namenjeno je za finansiranje bioskopa i audio-vizuelne produkcije i video igara u 2023. godini, a 208,5 miliona evra za propusnicu za kulturu, odnosno 9,5 miliona dodatnih kredita.

Prema rečima ministra kulture, prioritet je "više nego ikada da se od malih nogu bavimo umetničkim obrazovanjem i razvijamo želju za kulturom".

Ministarstvo kulture, kako je rekao Abdul Malak, namerava da "afirmiše mesto francuskog stvaralaštva, francuskog jezika, francuske inovacije u digitalnom okeanu".

Što se tiče javnog emitovanja, izdvajanje za 2023. iznosi 3,8 milijardi evra. Ali mehanizam je koji se menja, pošto je naknada uklonjena. Novac namenjen javnom emitovanju sada dolazi iz dela PDV-a.

Autor: redportal.rs

#BUDŽET

#Francuska

#kultura