"Mi smo primetili da se kod 70 pacijenata koji su preležali koronu ili u toku samog virusa, razvio akutni moždani udar."

"Mi smo primetili da se kod 70 pacijenata koji su preležali koronu ili u toku samog virusa, razvio akutni moždani udar. To je za nas bilo iznenađenje, jer je reč o mladim ljudima između 25 i 35 godina”, rekao je za Tanjug prim. dr Slo­bo­dan Ću­la­fić, interventi ne­u­ro­ra­di­o­log.

U Centru za vaskularna oboljenja mozga, pri Institutu za kardiovaskularne bolesti “Dedinje”, možda­ni udar u to­ku i na­kon pre­le­ža­ne ko­ro­ne za­pa­žen je kod mladih, ko­ji ima­ju iz­me­đu 25 i 35 go­di­na.

“Godinu dana i tri meseca u okviru Instituta za kardiovaskularne bolesti “Dedinje” postoji Centar za vaskularna oboljenja mozga, a u tom periodu imali smo oko 600 pacijenata sa nasloženijim oboljenima krvnih sudova mozga i kičmene moždine i vrata. Sve intervencije koje se rade u svetu, mogu i u našem Centru. Pre svega to su moždane aneurizme, arterijuvenske malformacije mozga i kičmene moždine, suženje krvnih sudova mozga, karotivno-kavernozne fistule, suženje krvnih sudova vrata i mozga, kao i pacijenti koji imaju aktutni moždani udar”, rekao je za Tanjug prim. dr Slo­bo­dan Ću­la­fić, interventi ne­u­ro­ra­di­o­log.

Autor: AP Tanjug

#korona

#koronavirus

#moždani udar