Test samo nekoliko dana ranije pre posete američkog potpredsednika

Severna Koreja je testirala balističku raketu kratkog dometa pred posetu američkog potpredsednika Kamale Haris regionu, preneo je Seul.

Kako prenosi južnokorejski generalštab, projektil lansiran iz okoline Taečona u Severnoj Koreji putovao je oko 600 kilometara pre no što je pao u Japansko more.

Vest dolazi pred posetu Haris Južnoj Koreji i Japanu, kao i pred planiranu vežbu južnokorejske i američke mornarice.

Južnokorejski Savet nacionalne bezbednosti osudio je testiranje i izneo stav da je on protivan i ilegalan pred međunarodnim zakonom.

Kao reakciju na testiranje i lansiranje projektila,američki general Pol La Kamera (komandant korejsko-američkih kombinovanih snaga) i načelnik generalštaba južnokorejske vojske Kim Seung-kjum dali su zajedničku izjavu u kojoj si izneli stav da će dodatno učvrstiti poziciju i stav po pitanju zajedničke odbrane od bilo kakve severnokorejske pretnje ili provokacije.

U odvojenoj izjavi, američka indopacifička komanda je izjavila da je Vašington nepokolebljiv u svojim naporima u odbrani Južne Koreje i Japana.

Amrički nosač aviona Ronald Regan usidren je u južnokorejskoj luci Busan po prvi put posle skoro 5 godina, pored njega još dve američke raketne krstarice su pristale dok je jedan razarač ukotvljen u luci Čangvon.

SAD i Južna Koreja nastavili su sa velikim vojnim vežbama prošlog meseca, nakon više godina pauze. Severna Koreja smatra ove vežbe pretnjom po svoju nacionalnu bezbednost.

Autor: redportal.rs

#Japan

#Južna Koreja

#Mornarica

#Nosač aviona

#SAD

#Seul

#Severna Koreja

#balistička raketa

#kamala haris

#lansiranje

#pjongjang

#poseta

#raketna krstarica

#razarač

#testiranje

#vojne vežbe