Bugarski istoričar tvrdi je svaka 10. stanovnica Skoplja Srpkinja

Bugarski istoričar i univerzitetski profesor Trendafil Mitev tvrdi da je svaka 10. dama u Skoplju srpskog porekla i da ove žene odgajaju decu da mrze Bugarsku, u svojoj analizi zašto makedonske vlasti odbijaju da prihvate uslove Bugarske za početak pregovora o pridruživanju EU.

Trendafil Mitev član je i dugogodišnji predsednik Udruženja makedonskog naučnog instituta u Sofiji, za koju su neki bugarski mediji pre nekoliko dana izvestili da je finansijski podržana iz državnog budžeta pod uticajem vladajuće VMRO-BND zamenika premijera i ministra odbrane Krasimira Karakačanova.

- Priča se da je svaka deseta dama u Skoplju srpskog porekla. Stupajući u braka, ove žene stvaraju unutrašnju porodičnu atmosferu i vaspitanje, koje su uvek imale za cilj konfrontaciju sa Bugarskom i bliskost sa Srbijom - reko je Mitev, koji je doktor istorijskih nauka.

Dalje u analizi, Mitev tvrdi da se u selu Musomište grupa marginalaca, sa novcem iz Skoplja, predstavlja kao Makedonci, stvarajući osnovu za razgovor o makedonskoj manjini u Bugarskoj. To je selo u blizini grada Goce Delčeva, gde su Makedonci organizovali proslave Ilindenskog ustanka.

Bugarski istoričar kaže da u Makedoniji ima na hiljade Bugara koji su, uprkos represiji, održali svoje nacionalno samoopredeljenje, a preko 110.000 njih je čak uzelo bugarske pasoše na osnovu dokaza, sa originalnim dokumentima, svog nacionalnog porekla.

Autor: redportal.rs

#Bugari

#Makedonija

#Skoplje

#Srbpkinje