Proizvodnja bobičastog voća u Srbiji ima uzlazni trend

Proizvodnja bobičastog voća koje se u Srbiji gaji na 36.000 hektara ima uzlazni trend a očekujemo da razmena iskustava i znanja na drugom Beri biznis forumu tome dodatno doprinese, poručila je danas pomoćnica ministra poljoprivrede Vedrana Ilić.

Otvarajući jednodnevni regionalni forum čiji je partner privreda Holandije, ona je istakla da je malina najvredniji izvozni prehrambeni proizvod Srbije.

Dodala je da se malina gaji na 21.000 hektara te da se od ukupnog roda samo 2 odsto pojede u Srbiji dok ostalo konzumira Evropa.

Ambasador Holandije Jost Reintjes ocenio je da je za tu zemlju saradnja u poljoprivredi, ne samo u sektoru bobičastog voća, veoma značajna. On je istakao da su na biznis forumu prisutne neke od vrhunskih kompanija iz Holandije.

Ocenio je da kombinovanje tehnike i stručnih znanja vode sjajnoj saradnji dve države u ovom segmentu poljoprivrede. Ambasador je istakao da se u okviru javno privatne inicijative ujedinilo 12 kompanija iz Holandije sa odgajivačima bobičastog voća u Srbiji kako bi proizvodnja bila još isplativija i održivija.

On je naveo da su ljudi iz holandskih kompanije ove nedelje posećivali voćare i firme u Srbiji, te da će razmena iskustava biti nastavljena sledeće nedelje u Holandiji.

Razvoj ove saradnje on vidi kao priliku da se dodatno osnaži saradnja Srbije i Holandije. Saša Ristovski iz USAID-a ocenio je da je Beri biznis forum prilika za dodatno umrežavanje u regionu, na čemu, kao i podržavanje evro integracija, ta organizacija radi kroz realizaciju projekta od 2019. godine.

Od foruma on osim razmene informacija i iskustava očekuje uspostavljanje novih kontakata proizvođača, trgovaca i izvoznika. Ristovski, uz rezultate koje skup donosi, očekuje da forum postane tradicionalnih godišnji regionalni događaj u ovom sektoru voćarstva.

Tokom dana biće održano više panel razgovora, a govoriće se o sadnim materijalima, tehnikama gajenja sa navodnjavanjem, standardima u poljoprivredi i kooperativnom modelu poslovanja, brendingu i pitanjima radne snage. Drugi beogradski Beri biznis forum organizuje Agrobelgrade uz podršku Ministarstva poljoprivrede, Holandije, USAID-a i Beogradskog sajma.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#malina