Stopa podignuta na 2,25 odsto, iako privreda ulazi u recesiju

Engleska banka podigla je danas referentnu kamatnu stopu sa 1,75 na 2,25 odsto i najavila da će nastaviti da po potrebi snažno reaguje na inflaciju, iako privreda ulazi u recesiju.

Ovo je sedmi uzastopni put da je Banka Engleske povećala troškove pozajmljivanja u vreme kada porast cena hrane i energetike dovodi do krize životnih troškova, prenosi AP.

Prema procenama Engleske banke, britanska ekonomija doživeće pad od 0,1 odsto u trećem kvartalu, što, u komibinaciji sa padom proizvodnje u drugom kvartalu, znači da su ispunjeni uslovi za recesiju, navodi Rojters.

Ranije danas Američka centralna banka (FED) podigla je referentnu kamatnu stopu na najviši nivo u poslednjih skoro 15 godina, u nastojanju da obuzda rastuće cene u najvećoj svetskoj ekonomiji.

FED je objavio da podiže za još tri četvrtine procentnog poena svoju referentnu kamatnu stopu, a kamata se sada nalazi u rasponu od tri i 3,25 procenta, preneo je Bi-bi-Si.

Banke u skoro svim zemljama suočavaju su sa sličnim kompromisima, dok podižu kamatne stope kako bi se izborile sa sopstvenim problemima sa inflacijom.

Evropska centralna banka podigla je ranije ovog meseca tri ključne kamatne stope za tri četvrtine procenta (po 0,75 odsto), što je do sada najveće povećanje za 19 zemalja koje koriste evro.

Autor: Tanjug

#Engleska

#Engleska banka

#Velika Britanija

#podigla referentnu kamatnu stopu