To je, istakla je ona, posebno značajno u kriznim situacijama poput energetske krize sa kraja prošle i početka ove godine

Za samo nekoliko meseci, koliko je prošlo od donošenja propisa, 206 domaćinstava i 27 privrednih subjekata u Srbiji steklo je status kupca - proizvođača električne energije, dok je 96 privrednih subjekata i 262 domaćinstva podnelo zahtev za taj status.

Ovo je danas rekla Vera Ražnatović, savetnik u Udruženju za energetiku PKS na jednoj od radionica za predstavnike poslovne zajednice koje u okviru Better Energy projekta PKS organizuje u saradnji sa USAID.

Foto: Printscreen YouTube/ Snezana Djakovic

Ona je podsetila da je za privredu izuzetno važno što je zaokružena podzakonska regulativa za sticanje statusa kupca proizvođača, jer, kako je rekla, preduzeća time dobijaju mogućnost da izgrade elektrane na obnovljive izvore energije (OIE) za sopstvene potrebe potrošnje, a višak energije predaju u mrežu.

Prema njenim rečima, investicijom u elektranu za sopstvene potrebe, firme ostvaruju dugoročnu predvidivost cene, što im obezbeđuje stabilno poslovanje, koje ne mogu ugroziti poremećaji na otvorenom tržištu električne energije.

To je, istakla je ona, posebno značajno u kriznim situacijama poput energetske krize sa kraja prošle i početka ove godine.

Ražnatović je naglasila da se investiranjem u obnovljive izvore energije, primenom mera za unapređenje energetske efikasnosti i uštedom energije dodatno doprinosi energetskoj stabilnosti države i celokupnog društva.

Smanjuje se i potreba za uvozom električne energije, racionalizuju troškovi i povećava energetska efikasnost, ali doprinosi i zaštiti zivotne sredine, smanjenju emisija štetnih gasova sa efektom staklene bašte.

Konsultant za regulatorni okvir u energetici USAID-ovog projekta Better Energy u Srbiji Slobodan Ružić je naveo da je Srbija u februaru usvojila zakonsku regulativu koja se odnosi na potrošače i da će nastaviti da prilagođava svoj pravni i regulatorni režim u narednih par godina, kako bi proširila mogućnost za buduća ulaganja.

Foto: Facebook.com/@usaidescaribbean

Istakao je da je Better Energy razmatrao dosadašnju implementaciju i mogućnosti za domaćinstva i preduzeća, kako bi ostvarila najveću korist od čistog izvora energije.

Prema njegovim rečima, mali proizvođači obnovljive energije igraju važnu ulogu u smanjenju potražnje za takozvanom zagađujućom energijom i utiču na celokupnu energetsku bezbednost zemlje.

Ružić je kazao da je jedan od najvažnijih ciljeva ovog projekta masovni i brzi prodor kupca-proizvođača u elektro sistem Srbije i ponudio podršku u primeni postojećih regulativa i propisa, kao i u cilju pojednostavljenja i poboljšavanja postojeće regulative o potrošačima.

Eksperti USAID-ovog Better Energy projekta u Srbiji su na jučerašnjim i današnjim radionicama u Subotici i Somboru na temu Proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora energije za sopstvene potrebe u privredi, predstavili mogućnosti za investitore, za finansiranje projekata u ovoj oblasti, zakonski okvir i ekonomsku računicu izgradnje solarnih elektrana.

Foto: Unsplash.com

Učesnici radionica imali su priliku da se upoznaju sa najboljim primerima realizacije projekata.

USAID-ov projekat Better Energy je petogodišnji projekat koji nastoji da poboljša energetsku efikasnost u javnim komunalnim preduzećima i stambenim zgradama, kao i da podrži male OIE.

Ove aktivnosti bi trebalo da pomognu Srbiji u smanjenju zavisnosti od fosilnih goriva kroz sprovođenje pilot projekta u pogledu unapređivanja efikasnosti sistema daljinskog grejanja u celoj zemlji.

Autor: Tanjug

#Slobodan Ružić

#USAID

#Vera Ražnatović

#domaćinstva

#proizvođači električne energije