Premijer Indije Narendra Modi pustio je velike mačke u park obeležavajući svoj 72. rođendan.

Gepard, najbrža kopnena životinju na svetu, vratio se na teritoriju Indije, 70 godina nakon što je izumrla ta vrsta u ovoj azijskoj državi.

Osam velikih mačaka iz Namibije, jugozapadne afričke države, prevezeno je posebnim avionom u Gvalior, a zatim helikopterima premešteno u nacionalni park Kuno, njihov novi dom.

Premijer Indije Narendra Modi pustio je velike mačke u park obeležavajući svoj 72. rođendan.

- Gepardi su se vratili u našu zemlju nakon decenija. Na ovaj istorijski dan, želim da čestitam svim Indijcima, a takođe i da se zahvalim vladi Namibije - rekao je Modi u video-snimku objavljenom na njegovom zvaničnom Tviter nalogu.

Navodi se da će gepardi u narednih mjesec dana boraviti u karantinu u ograđenom prostoru, nakon čega će biti pušteni u park. Pre toga, biće im ugrađene satelitske/GSM-GPS-VHF radio ogrlice, što će omogućiti daljinski nadzor.

- Gepardi će pomoći u obnavljanju otvorenih šumskih i travnatih ekosistema u Indiji - navodi se u saopštenju, dodajući da će ovo pomoći u očuvanju biodiverziteta i poboljšanju usluga ekosistema kao što su sigurnost vode i očuvanje vlage u tlu od čega će, imati koristi društvo u cjelini.

Autor: redportal.rs

#Indija

#gepard

#premijer