Zamrznite cene, ne ljude ☝🏻

Hiljade ljudi okupile su se danas u Briselu povodom "nacionalnog dana akcije" i protesta zbog visokih cena električne energije, gasa i hrane u Belgiji, piše Blic.

Sindikati i policija saopštili su da je učestvovalo oko 10.000 ljudi. Poremećen je saobraćaj i gradski prevoz.

Došli su građani iz čitave zemlje i marširali pod transparentima poput Život je preskup, želimo rešenja odmah i Sve raste osim naših zarada. Na jednom transparentu je pisalo: Zamrznite cene, ne ljude.

Prema anketi koju je provela jedna belgijska medijska kuća, 64 odsto građana brinu da neće moći da plaćaju račune za struju i gas, koji su više nego udvostručeni u prethodnih godinu dana. Osamdeset odsto učesnika reklo je da već sada pokušavaju da smanje potrošnju energije i vode.

- Kada odemo u kupovini, u korpi sve košta 20, 30 evra više i sve više ima veze u koju radnju idete. Dolazimo do tačke na kojoj naši novčanici neće moći da izdrže - izjavio je Paskal Kraeso, demonstrant iz Brisela.

Premijer Aleksander de Kro upozorio je prošlog meseca da će "sledećih pet do deset zima biti teške" zbog visokih cena struje i gasa usled rata u Ukrajini.

Autor: Blic

#Paskal Kraeso

#brisel

#demonstracije

#poskupljenja struje