Lončar ponosan što Srbija ima još jednu bolnicu

Zdravstveni sistem Srbije od ovog jutra ima novu ustanovu - namenski i u najkraćem roku podignutu, kovid bolnicu u Batajnici, kapaciteta od gotovo 1.000 bolničkih ležajeva. Otvaranju ove kovid bolnice prisustvuje premijerka Ana Brnabić.

Doktorka Adžić Vukičević je rekla da nije ni mogla da će da pretpostavi da će u svom radnm veku da se susretne sa ovakvom epidemijom i dodaje da je uz nju veliki broj lekara i pomoćnih radnika koji će dati sve od sebe da pomognu svim sugrađanima.

- Potrebno je da ceo sistem počne da radi, ali daću prva svoj maksimum, kao i svi članovi mog tima da se se što pre pobedi ova epidemija - rekla je dr Vukičević.

Lončar je rekao da je izuzetno ponosan što Srbija dobija kovid bolnicu, kada, kako kaže, i mnogo bogatije zemlje moraju da šalju pacijente u druge države.

- Ponosan sam što Srbija ima još jednu bolnicu - rekao je Lončar.

- Uradili smo za 4 meseca što nije urađeno za 40 godina. Otvaramo novu, prelepu bolnicu i u poređenju sa najvećim brojem naših bolnica, ova bolnica jeste svemirski brod. Dobijamo je u najtežem mogućem trenutku, kada već danima imamo ogroman broj novozaraženih - rekla je Brnabić.

Foto: Pink.rs

Lončar je istakao da će u ovoj bolnici raditi oko 1.000 radnika, i preko 900 radnika u bolnici u Kruševcu. Rekao je da ova bolnica pripada KC Srbija i da najveći broj radnika stiže upravo odatle, ali da će biti radnika i iz drugih centara.

Bolnica ima 930 mesta, od toga 680 poluintenzivne i 250 intenzivne nege. U bolnici će biti 9 velikih odeljenja sa po 30-40 kreveta, a primaće pacijente sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom. U njoj će raditi iskusni specijalisti iz Kliničkog centra Srbije, najbolje medicinske sestre, tehničari, fizioterapeuti, laboranti, kao i mlade kolege koje su primljene na konkursu, a ustanova će imati i sve potrebne aparate i najsavremenija sredstva.

Autor: Pink.rs/redportal.rs

#Ana Brnabić

#Batajnica

#Zlatibor Lončar

#kovid bolnica

#ućivo