Hil istakao da je ponosan što je Evroprajd održan u Beogradu

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je danas da je veoma ponosan što je u subotu održan Evroprajd u Beogradu.

Govoreći na konferenciji US Education, Evropski regionalni forum u hotelu Metropol, Hil je rekao da smo u subotu uveče u Beogradu imali manifestaciju demokratije i jednakosti, pružanje šanse i tolerancije.

- Bio sam veoma ponosan što je Evroprajd održan ovde. Održavan je u severoistočnoj Evropi, ali ne i u jugoistočnoj. Ovo je zemlja koje je prigrlila različitost, demokratiju i toleranciju u svom napretku - poručio je Hil.

On je dodao da svaka zemlja treba da radi na razvoju demokratije svakog dana u godini.

- Moramo da budemo svesni da ne deli svako naše vrednosti, moramo da budemo sigurni šta su te vrednosti znače i moramo da budemo sigurni da se svet kreće u tom pravcu - istakao je američki ambasador.

Hil nije želeo da komentariše plan za Kosovo i Metohiju koji se pojavio u albanskim medijima.

- Čuo sam za to, ali sve što mogu da kažem je da mi snažno podržavamo EU i njenim naporima da reši ovaj problem koji je prisutan dugo vremena. Mislim da je vreme za napredak i ohrabrujem ih da daju predloge pred obe strane, ali nije na meni da komentarišem sadržaj tih predloga - rekao je Hil.

Nije želeo da komentariše ni eventualni model dve Nemačke, koji se takođe spominje u medijima kao moguće rešenje kosovskog pitanja.

- EU ima težak zadatak i mi ih podržavamo. Nije im lako i ono što im ne treba to je da ljudi koje ne sede sa njima za stolom daju svoja mišljenja o tome. Mogu samo da kažem da ih podržavamo - rekao je Hil.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#Kristofer Hil

#američki ambasador