Najboljima dodeljeni pištolji sa posebnom posvetom

Ispred Doma Narodne skupštine održava se promocija najmlađih oficira.

Svečanost povodom promocije najmlađih oficira Vojske Srbije se sada održava ispred Doma Narodne skupštine Srbije. U prve oficirske činove biće promovisano ukupno 135 najmlađih oficira Vojne akademije i Medicinskog fakulteta VMA, među kojima je njih osam iz Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i jedan iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Na početku svečanosti dočekana je zastava Republike Srbije i intonirana himna "Bože pravde". Predsednik Aleksandar Vučić stigao je na svečanu promociju najmlađih oficira Vojske Srbije. "Oficiri i kadeti zdravo!", pozdravio sve prisutne predsednik Vučić i dao znak za početak promocije, piše Mondo.

- Srbija je danas mnogo bogatija, bogatija za još jednu generaciju potporučnika koja ne pamti ratove. Čestitam vam završetak školovanja. Gledajući kroz istorijsku prizmu stvaranje moderne Srbije nezamislivo je bez stvaranje velikih domena naše vojske. Birajući profesiju oficira oni iskazuju svoje rodoljublje. Ko bolje od vojske zna šta je rat, baš zato naša vojska želi mir. Želimo srećan i bezbedan život svih građana. Srbija je opredeljena da sledi put vojne neutralnosti, nikome ne pretimo, nije nam namera da izazivamo zebnju i strah - rekao je predsednik Vučić.

Foto: screenshoot/rts

Naveo je da će učiniti sve da život i standard pripadnika Vojske bude na višem nivou, a povenje plata najveće u modernoj istoriji.

- Gradićemo snažniju domaću namensku industriju. Poštovani najmlađi potporučnici Vojske Srbije, vi koji ste izabrali ovaj poziv svesni ste toga da ste spremni da branite zemlju, ali znajte da Srbija svoju vojsku ceni, voli i zna šta joj ta vojska znači. Svi namo šta znači prisustvo naše Vojske Srbije. Ipak, bez vas, bez vašeg zaveta Srbiji, svi naši napori bili bi uzaludni. Ko zna, taj može, ko nema straha taj ide napred. Vojvoda Mišić je umeo da podigne snagu naše vojske ovom izrekom - naglasio je predsednik i dodao:

- Ono što moram da kažem to je zahvalnost vašim roditeljima, nastavnicima koji su vas odgajali i vaspitali. Oni koji prete danas Srbiji, našem narodu, nikada nisu razumeli kolika je naša čvrstina i odlučnost da čuvamo naše, zato nikome nećemo dati ni KiM, ni pedalj naše zemlje, naše otadžbine Srbije! Živeli naši oficiri, živela Srbija - rekao je on.

Na svečanosti obavljen je i nalet helikoptera H145-M. Zbog loših vremenskih uslova, avioni nisu mogli da lete. Uz intoniranje Marša na Drinu izveden je svečani defile. Numeru "Srce heroja" izveo je hor umetničkog ansambla Ministarstva odbrane "Stanislav Binički", nakomn čega je izveden defile kadetske brigade.

Obraćanje prve u rangu Kristine Živanović:

- Zaista je ponos poneti zvanje i uniformu oficira Vojske Srbije. To je dokaz posvećenosti vernosti i beskrajnoj veri u nacionalno jedinstvo i slogu. Pred vama stoje hrabri ljudi, naučeni da daju sve od sebe pa čak i više od toga. Kao potomci junačke prošlosti dužni smo da sačuvamo i odbranimo za buduće generacije pečat svetinje i lepotu oficirskog poziva, to je naša misija i izbor - rekla je Kristina Jovanović.

Najboljima dodeljeni pištolji

Najuspešnijim potporučnicima pištolje sa posvetom uručio je predsednik Aleksandar Vučić. Prvi u rangu vida Kopnena vojska je potporučnik Aleksandar Nikolić. Prvi u rangu vida Ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovna odbrana je Miloš Kostić. Prva u rangu Službi vojske Srbije je Kristina Živanović. Prvi u rangu Medicinski fakultet Vojnomedicinske akdemije Mladen Hadžimankučević. Pročitan ukaz o proizvođenju u čin potporučnika, ukaz predsednika Republike u proizvođenju u činove potporučnika Vojske Srbije pročitao je pukovnik Srđan Duvnjak.

Autor: mondo.rs

#beograd

#najmladji

#oficiri

#promocija