Osnivač Muzeja savremene umetnosti

Na današnji dan 1976. godine preminuo je knez Pavle Karađorđević.

Rođen je 1893. godine u Sankt Peterburgu, kao jedini sin kneza Arsenija Arsena Karađorđevića i ruske kneginje Aurore Pavlovne Demidov. Od ranog detinjstva je živeo uz strica kneza Petra i njegovu decu Đorđa, Aleksandra i Jelenu, pa je sa njima došao 1903. godine u Srbiju, kada je Petar proglašen za kralja.

Studirao je na Oksfordu, a kao srpski oficir je učestvovao u Prvom svetskom ratu. Za vreme rata je boravio i u diplomatskim misijama. Studije na Hristovom koledžu pri Univerzitetu Oskford je nastavio nakon rata, a u Londonu je upoznao princezu Olgu, kćerku grčkog kralja i svoju buduću suprugu. Venčali su se 1923. godine u Beogradu, a kum im je bio princ Albert, vojvoda od Jorka, potonji britanski kralj Džordž VI. Imali su troje dece: Aleksandra, Nikolu i Jelisavetu.

U međuratnom periodu je osnovao Muzej savremene umetnosti u Beogradu, koji je kasnije spojem sa zbirkom Narodnog muzeja u Muzej kneza Pavla. Nakon Marsejskog atentata 1934. godine na njegovog brata od strica kralja Aleksandra I, našao se na čelu tročlanog Namesništva koje je vladalo umesto maloletnog kralja Petra II. Smenjen je u toku puča 27. marta 1941. godine, zbog odluke o pristupanju Trojnom paktu, te je poslat u progonstvo.

Drugi svetski rat je proveo u Keniji i Johanezburgu, pod prismotrom britanske obaveštajne službe. Ostatak života proveo je u Parizu, gde je i umro. Prvobitno sahranjen na groblju u Lozani, sve do 2012. godine, kada su njegovi posmrtni ostaci preneti u Crkvu Svetog Đorđa na Oplencu.

Autor: redportal.rs

#Dinastija Karađorđević

#Knez Pavle

#Knez Pavle Karađorđević

#Kraljevina Jugoslavija

#karađorđevići