Britanski istraživači došli do zanimljivog otkrića!

Gledanje video-snimaka sa slatkim životinjama pokazalo se da nije samo beskorisna zabava. Britanski istraživači sa Univerziteta u Lidsu otkrili su da su takvi video zapisi korisni za mentalno zdravlje i mogu smanjiti nivo stresa i do 50%.

U eksperimentu je učestvovalo 19 ljudi: svi učesnici su gledali polusatni video o kvokama (quokka) - slatkim glodarima koji žive u Australiji i poznati su kao najsrećnije životinje na svetu, zahvaljujući svom nasmejanom licu.

Petnaest ljudi koji su učestvovali u studiji bili su studenti koji su polagali ispit sat i po nakon eksperimenta, a ostali su bili zaposleni koji svakodnevno doživljavaju stres na poslu. Za procenu fizičkog stanja ispitanika praćen je puls i krvni pritisak, a za psihološku analizu korišćena je posebna metoda zahvaljujući kojoj se može utvrditi nivo anksioznosti.

Ispostavilo se da je srednji arterijski pritisak tokom eksperimenta postao niži, a srčana frekvencija se smanjila za 24,4% za samo 30 minuta. Nivo anksioznosti u grupi smanjio se u proseku za 35%, a kod nekih i za 50%. Jedan učesnik se toliko opustio da je skoro zaspao.

IZVOR: YT / AnimalTV

Autor: harpersbazaar.rs

##stres

##zivotinje