Italijani su podeljeni: jedni smatraju da plamen treba ugasiti odmah nakon što testenina počne da ključa, a za druge je to neprihvatljivo jer je protiv tradicije

Rastući računi za struju izazvali su burnu debatu u Italiji o najboljem načinu kuvanja testenine.

Italijani su podeljeni: jedni smatraju da plamen treba ugasiti odmah nakon što testenina počne da ključa, a za druge je to neprihvatljivo jer je protiv tradicije.

Vasfi Mesijeha, šef kuhinje tradicionalnog italijanskog restorana Sabatino u Rimu, jedan je od onih koji smatraju da treba sačuvati tradicionalan način kuvanja italijanskog specijaliteta.

- Naravno, testenina može da se kuva sama, bez plamena. Ako dostignete temperaturu ključanja od 100 stepeni, možete ugasiti vatru i testenina će nastaviti da se kuva, ali će se jako loše kuvati - rekao je on.

Mesije, koji je u svojoj dugogodišnjoj karijeri kuvao tradicionalnu italijansku karbonaru za bivšeg predsednika SAD Bila Klintona i niz drugih predsednika i visokih funkcionera, iz iskustva kaže da je ovaj metod najkvalitetniji.

Luigina Pantalone, zaposlena u više od 100 godina starom restoranu Sabatino u centru Rima, zabrinuta je zbog povećanja troškova energije. Ali ona ne vidi uštedu gasa kao održivo rešenje za njihov posao jer njeni kupci žele testeninu al dente, što znači "čvrstu do zalogaja", a ne prekuvanu.

- Upravo smo preboleli pandemiju koja je poremetila naše poslovanje i upravo sada kada poslujemo i ostvarujemo neku vrstu profita, trpimo povećanje računa za gas i energiju. Ovo stvara mnogo problema za naše poslovanje, jer se trudimo da ne menjamo cene, ali nisam siguran koliko dugo možemo da nastavimo ovako - rekao je Pantalone.

Uprkos tome, vodeće italijansko udruženje proizvođača testenina, Unione Italiana, procenilo je da oni koji koriste pristup kuvanja bez plamena mogu uštedeti do 47% gasa koji inače koriste za tradicionalnu metodu kuvanja.

Neka italijanska domaćinstva već razmišljaju o takvom pristupu usred rastućih računa, pogotovo što su cene goriva i dalje sedam puta veće nego što su bile 2021. godine. Prema podacima organizacije, devet od 10 Italijana ostavlja upaljen plamen dok kuva testeninu.

Međutim, za tradicionaliste postoje dva jednostavna saveta za uštedu energije: držite poklopac na loncu dok voda proključa i koristite samo 700 mililitara vode na svakih 100 grama testenine, ne više.

pročitajte još

VELIKI POVRATAK na PZD"

Autor: redportal.rs

#Italija

#Spageti

#kuvanje

#štednja