Suša u Kanadi – glavnom dobavljaču takvog semena za Francusku – smanjila je prošlogodišnju žetvu za otprilike polovinu

Francuski uzgajivači su prinuđeni da povećaju proizvodnju senfa nakon što su supermarketi u zemlji patili od nestašice takvih začina, prenosi Euronevs.

Suša u Kanadi – glavnom dobavljaču takvog semena za Francusku – smanjila je prošlogodišnju žetvu za otprilike polovinu.

To znači da se ljubitelji senfa muče da pronađu teglu na policama supermarketa u Francuskoj. Sada postoji pritisak na francuske proizvođače da proizvode više. Fabris Genin, predsednik Udruženja proizvođača semena burgundske gorušice, kaže da su problemi u Kanadi oživeli značaj ovog sektora u Francuskoj.

U junu je raspisan poziv lokalnim proizvođačima da povećaju uzgoj semena sa 4.000 hektara u 2022. godini na 10.000 naredne godine. Proizvođačima se nudi 2.000 evra po toni za 2023. godinu, u odnosu na 900 evra prošle godine.

- Nestašica je takođe izazvala povećanje cena, što nam je omogućilo da motivišemo nekoliko farmera da poseju ovo seme jer ga nije lako uzgajati - rekao je Luk Vandermesen, generalni direktor kompanije za senf.

- Zeme gorušice je teško uzgajati i ponekad je potrebno mnogo upornosti da se to uradi, posebno imajući u vidu činjenicu da smo imali nekoliko loših godina - dodao je on.

Autor: redportal.rs

#Francuska

#nestašica

#senf