Naučnici pokušavaju da utvrde koji hirurški alat je tada korišten za ovako složenu operaciju. 🤔

U jednoj pećini u Indoneziji otkriveni su skeletni ostaci čoveka kome je amputirana noga, stari oko 31.000 godina, što je do sada najraniji dokaz o ovoj intervenciji, javlja BBC, pišu Nezavisne.

Ovim otkrićem naučnici su utvrdili da je amputacija bila poznata 24.000 godina ranije nego što se mislilo. Utvrđeno je i da je nakon procedure o pacijentu vođena briga u zajednici godinama do smrti i da su vjerovatno svi članovi zajednice u tome učestvovali.

Doktor Melandri Vlok, koji je analizirao ostatke, rekao je da je sasvim jasno da je izvršena amputacija.

Nakon forenzičke analize, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Priroda, ustanovljeno je da je operacija izvedena dok je ta osoba bila dijete i sigurno je bila bolna. Rast i zaceljivanje kostiju ukazuje da se osoba oporavila i da je živela još oko šest do devet godina i verovatno je umrla krajem tinejdžerskog uzrasta ili u ranim dvadesetim.

Grob je pronađen u pećini Liang Tebo u Istočnom Kalimantanu na ostrvu Borneo.

Naučnici smatraju da ova operacija pokazuje da je briga o drugim ljudima urođena čoveku i da se preci čoveka ne smiju potcijeniti.

Istraživači su zadivljeni time da je amputacija, koja zahteva obimno znanje anatomije čoveka, poznavanje hirurške higijene, kao i važne tehničke vještine, izvedena pre 31.000 godina i da je bila uspešna.

Naučnici pokušavaju da utvrde koji hirurški alat je tada korišten za ovako složenu operaciju. 🤔

Autor: Nezavisne

#Amputacija noge

#Amputacija ruke

#Hirurgija