Mnoge porodice iz dijaspore žele da se vrate u Srbiju, rekao je Gujon

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon govorio je juče na Danima porodice u Perlezu, koji se održavaju po drugi put.

Gujon je rekao da je u Srbiji sutuacija daleko od najgore, jer u proseku porodica ima jedno i po dete, uz ocenu da je Mađarskoj bilo potrebno 10 godina primene različitih mera da sa stope od 1,2 deteta dođe na nivo Srbije.

Ukazao je i da su prve podsticajne mere Vlade Srbije već dale prve rezultate, dok će se njihov pravi efekat videti za 10 do 15 godina, te da oko ovog pitanja mora postojati politički konsenzus, a da je cilj u proseku 2,1 dete po porodici, čime će se osigurati prosta reprodukcija.

Kao direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu vidim da mnoge porodice iz dijaspore žele da se vrate u Srbiju i to je takođe veliki plus za sve nas.

Dane porodice je otvorila Verica Lazić, savetnica predsednika Republike Srbije u svojstvu njegovog izaslanika. Među prisutnima bili su narodna poslanica Danica Grujičić i nekadašnji gradonačelnik Zrenjanina Goran Knežević. Za najbolje opštine koje promovišu porodicu proglašene su Bačka Palanka, Knić, Kikinda, Sremska Mitrovica i Požarevac.

View this post on Instagram

A post shared by Arno Gujon (@arno.gujon)

IZVOR: IG / @arno.gujon

Autor: redportal.rs

#Arno Gujon

#Demokrafija

#Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu

#natalitet

#natalitet u srbiji