Poslednji srpski i jugoslovenski monarh

Na današnji dan 1923. godine rođen je kralj Petar II Karađorđević, najstariji sin kralja Aleksandra I i kraljice Marije.

Sa očeve strane, bio je čukununuk vožda Karađorđa i unuk kralja Petra I, dok je sa majčine strane bio praunuk britanske kraljice Viktorije i praunuk ruskog imperatora Aleksandra II.

Kralj je postao 1934. godine nakon atentata na njegovoj oca u Marseju, koji su izvele ustaše i pripadnici VMRO. Kako je bio maloletan, kraljevsku vlast je vršilo Namesništvo, koje su činili njegov stric knez Pavle Karađorđević, dr Radenko Stanković i Ivo Perović.

Vlast je preuzeo 27. marta 1941. godine, kada je grupa oficira izvršila puč, zbacila Namesništvo i Ministarski savet, a njega proglasila punoletnim. Međutim, pod silovitim napadom Osovine na Kraljevinu Jugoslaviju u Aprilskom ratu, bio je prinuđen da sredinom aprila 1941. godine napusti zemlju i ode u emigraciju.

Najveći deo rata je proveo u Londonu, poput drugih evropskih vladara koji su izbegli pred nacistima. Podržavao je Jugoslovensku vojsku u otadžbini, a njenom komandantu generalu Mihailoviću je poverio mesto načelnika štaba Vrhovne komande i ministra vojske, mornarice i vazduhoplovstva.

Tokom rata se oženio princezom Aleksandrom, kćerkom grčkog kralja Aleksandra I i sa njom 1945. godine dobio sina Aleksandra.

Ipak, dolazak komunista na vlast u Jugoslaviji mu je onemogućio dalji povratak. Nastavio je da živi u emigraciji i bio aktivan u srpskim emigrantskim društvima do smrti 1970. godine. Prvo je sahranjen u Crkvi Svetog Save u Libertivilu, da bi 2013. godine bio prenet u Crkvu Svetog Đorđa na Oplencu.

Autor: redportal.rs

#Dinastija Karađorđević

#Kraljevina Jugoslavija

#Petar II Karađorđević

#karađorđevići

#kralj petar II karađorđević