Jedan od aktivista na protestu saopštio je da tužilaštvo nije preduzelo nikakve korake, kako bi se u slučaju maloletne devojčice obezbedio odgovarajući tretman.

Više stotina ljudi danas se ponovo okupilo ispred zgrade kosovske vlade u znak protesta zbog slučaja silovanja 11 - godišnje devojčice u Prištini. Sa transparentima u rukama, demonstranti traže ostavke sudija i tužilaca umešanih u ovaj slučaj.

Organizatori protesta imaju i zahteve: Legalizaciju upotrebe i distribucije biber spreja za samoodbranu, razrešenje policijskih službenika nadležnih za slučaj silovanja maloletnice, formiranje specijalizovane jedinice policije za seksualno nasilje, sigurnost, pravdu i rehabilitaciju za žrtve seksualnog nasilja, kao i uvođenje predmeta seksualnog vaspitanja u škole. Sa plakatima u rukama demonstranti traže ostavke sudija i tužilaca uključenih u ovaj slučaj, prenosi Kallxo, piše KoSSev.

Fjola Mucaj (Fjolla) iz Kolektiva za feminističku misao i akciju poručila je da će oni ostati ujedinjeni i revoltirani, dok svi ovi zahtevi ne budu sprovedeni u delo.

- Mi dobro znamo da je ovo nasilje nad nama učinjeno uz posredovanje države. Ipak, konačno poručujemo da ovo nasilje više nećemo tolerisati. Ova država i ova vlast moraju da odgovaraju i da nam konačno pokažu gde se pozicioniraju. To se može učiniti odmah tako što ćemo započeti implementaciju svih naših zahteva kao polaznu osnovu za promenu pravca države ka tretmanu bezbednosti žena i devojčica - istakla je.

Stotine demonstranata nastavilo je marš od zgrade Vlade do zgrade Sudskog saveta Kosova (SSK). Pod sloganima "Kujtim beži" zahtevali su smenu glavnog tužioca Osnovnog tužilaštva u Prištini, Kujtima Munišija. Zvučnicima i zvižducima prekinuli su najavljenu konferenciju za medije SSK.

Jedan od aktivista na protestu saopštio je da tužilaštvo nije preduzelo nikakve korake, kako bi se u slučaju maloletne devojčice obezbedio odgovarajući tretman.

- Hitno zahtevamo smenu glavnog tužioca Kujtima Munišija - poručio je on.

On je dodao da su u petak obavešteni da je 11-godišnja devojčica, pored silovanja, bila i žrtva trgovine od strane još šest muškaraca, sa čim je tužilaštvo bilo upoznato.

- Tužilaštvo je propustilo da preduzme bilo kakve korake da pruži odgovarajući tretman u slučaju maloletne devojčice i bio je potreban protest i veliki pritisak javnosti da se pronađu silovatelji - dodaje.

Autor: kossev.info

#protest

#silovanje

#zlostavljanje