Pojedinci i institucije iz različitih delova sveta od 2020. godine razmotraju kako će započeti projekat koji se bavi novim putem svile i kineskim investicijama

Gošća nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bila je kustoskinja Biljana Ćirić koja je govorila o Borskim susretima koji će biti održani kao deo međunarodnog kustoskog projekta Novim putevima u novu budućnost od 15. do 19. septembra.

Ćirić je rekla da je manifestacija, koja se organizuje u saradnji sa Narodnom bibliotekom u Boru, bitna jer napokon mogu da se fizički prikaže deo istraživanja koja su sprovedena u poslednje tri godine.

Video: Tanjug/Zoran Žestić

Prema njenim rečima, pojedinci i institucije iz različitih delova sveta, poput Srbije, Kine, Slovenije, Etiopije i Kazahstana se susreli 2020. godine u Adis Abebi da razmotre kako će započeti projekat koji se bavi novim putem svile i kineskim investicijama, ali su posle izbijanja pandemije morali promeniti način rada.

Ćirić je kao kustoskinja radila u Kini, provodeći istraživačka putovanja u Kazahstan, Kirgistan,Uzbekistan i istočni deo Afrike što je pomoglo da razume koliko je naše znanje fragmentovano.

Video: Tanjug/Zoran Žestić

- Svaki partner je na svom lokalitetu osnovao tim istraživača, aktivista, arhitekata, antropologa, umetnika koji su imali sluha za lokalna pitanja i započeli su istraživanja u vezi sa našim projektom - pomenula je Ćirić.

Radeći sa kolegama i lokalitetima gde elekrična energija i internet nisu zagarantovani, Ćirić kaže da je kao kustoskinja mnogo toga naučila.

Video: Tanjug/Zoran Žestić

- Moramo da shvatimo da je realnost jako fragmentirana i da samo deo nas koji smo privilegovani ima pristup ekranima i digitalnom svetu, ali i to će se jako puno menjati - predviđa Ćirić.

Prema njenim rečima, zato se insistira na susretima sa građanima Bora i ljudima kojima će im se pridružiti, što je potreba, naročito posle pandemije.

Autor: Tanjug

#Biljana Ćirić

#Borski susreti

#Istraživanja

#Lokaliteti

#kineske investicije

#putevi svile