Orden Svetog Save uručen mađarskom premijeru

Patrijarh srpski Porfirije odlikovao je danas mađarskog premijera Viktora Orbana.

Orden Svetog Save prvog reda, najviše priznanje Srpske pravoslavne crkve, uručio mu je u zgradi Vlade Mađarske u Budimpešti, a u obrazloženju se navodi da priznanje sledi u znak zahvalnosti za promovisanje tradicionalnih hrišćanskih vrednosti, za pomoć Eparhiji budimskoj i za lični doprinos jačanju prijateljstva dva naroda.

Uz orden, patrijarh je Orbanu uručio i fototipsko izdanje Miroslavljevog jevanđelja, uz reči:

Malo ko u svom političkom rečniku koristi reči: Bog, vera u Boga, Crkva, duhovnost, hrišćanske vrednosti, jedinstvo svih hrišćana, poslanje Crkve; dok reč duša, inače potpuno zaboravljena u savremenom diskursu, a u Vašem nastupu i zalaganju još određenija kroz sintagmu borba za dušu Evrope, upravo potvrđuje ovu činjenicu Vaše jedinstvenosti. (...) Vi, gospodine Orban, kako govorite - tako i živite. Zato ste državnik koji, pre svega, zaslužuje poverenje naroda. Zato su u Vas često okrenuti pogledi i mnogih drugih Evropljana. I moj, pravoslavni srpski narod, pažjivo osluškuje kakav ćete stav imati o nekom problemu...

Mađarski premijer se srdačno zahvalio srpskom patrijarhu, sledećim rečima:

Biću do kraja života ponosan na ovaj orden, na ovo odlikovanje, iz tri razloga. Prvo, jer sam to odlikovanje dobio od brata hrišćanina. Drugi razlog, jer sam odlikovanje dobio od jednog pravoslavnog brata, a treći razlog je što sam odlikovanje dobio od jednog Srbina.
View this post on Instagram

A post shared by Патријарх Порфирије (@porfirije_patrijarh)

IZVOR: IG / @porfirije_patrijarh

Autor: redportal.rs

#Eparhija budimska

#Orden Svetog Save

#Patrijarh Porfirije

#patrijarh srpski Porfirije

#srpska pravoslavna crkva

#viktor orban