Sadrži 240 fotografija

Beograd koji ne poznajete ili kog se sećate... Jovan Đorđević, po struci školovani muzičar i pedagog, pasionirani je fotograf koji je, šetajući ulicama glavnog grada, ukrao od zaborava ljude, ulice, zgrade, atmosferu šezdesetih godina prošlog veka. Dvojezična foto-monografija Beograd naše mladosti – Belgrade of our youth sadrži 240 fotografija nastalih u periodu između 1959. i 1969. godine i predstavlja hroniku jednog vremena 📖📸.

Knjigu su priredili Branka Nakaniši, ćerka Jovana Đorđevića, i Dragoljub Gajić.

Goran Malić, umetnik, kritičar i istoričar fotografije, u Ogledu o trajnosti i vremenu na početku knjige ističe da su se za „sedam decenija njegovog bavljenja fotografijom izmenjali mnogi ukusi, a mnogi stilovi prohujali. Jovan je ostao veran svom stilu, a to je ono što se među kreativnim fotografima oduvek opisivalo samo jednim izrazom: stil poštene fotografije“.

Ako se upitam šta za mene znači fotografija, moram da se vratim na staro osećanje koje me je uvek uznemiravalo: prolaženje, nestajanje, a naročito – zaboravljanje. Stvari, ljudi, događaji jednostavno izvetre iz pamćenja kao da ih nikad nije bilo. Fotografija onda, kao nekakav katalizator, pomogne pamćenju da vrati zaboravljeno. Snimam devojku, izazovnu. Smatra da je mladost večita. Snimam staricu – hoda pogrbljena, poštapa se. Ispod kaputa viri crna stara čipka... možda ju je nosila i kao mlada, izazovno – istakao je Đorđević.

Temi Beograda Đorđević se povremeno vraćao i kasnije kada je iz Amerike dolazio da poseti rodni grad. Jovan Đorđević danas ima 93 godine i još uvek fotografiše.

Foto-monografiju Beograd naše mladosti – Belgrade of our youth možete pronaći u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari Delfi.rs i na sajtu Laguna.rs.

Autor: redportal.rs

#Beograd naše mladosti

#Delfi

#Laguna

#bookish

#foto-monografija

#knjiga