Konzumacija previše soli može povisiti krvni pritisak, što zauzvrat može uzrokovati bolesti srca, moždani udar i bolesti bubreg

Dodavanje soli vašoj hrani povezano je s kraćim životnim vekom i većim rizikom od rane smrti, pokazalo je novo istraživanje.

Studija je promatrala više od 500.000 ljudi u UK Biobanku, koji su između 2006. i 2010. godine odgovorili na upitnik o svojim navikama vezanim uz konzumaciju soli i učestalosti dodavanja soli u hranu. Istraživanje je objavljeno u European Heart Journalu, prenosi CNN.

So povećava rizik od rane smrti, a voće i povrće ga smanjuju, tvrde stručnjaci. Istraživači su analizirali zdravstveno stanje u otprilike devet godina kasnije i otkrili su da što su ljudi dodavali više soli u svoje obroke, to su im veće bile šanse za ranu smrt. Međutim, oni ljudi koji konzumiraju velike količine soli mogli bi smanjiti rizik jedući više voća i povrća, navodi se u studiji.

American Heart Association preporučuje odraslim osobama da ne konzumiraju više od 2300 miligrama soli dnevno - ali napominje da je idealna granica 1500 miligrama dnevno. Konzumacija previše soli može povisiti krvni pritisak, što zauzvrat može uzrokovati bolesti srca, moždani udar i bolesti bubrega, objavilo je udruženje za srce.

- Nacionalna zdravstvena služba Ujedinjenog Kraljevstva preporučuje odraslima da ograniče unos na otprilike jednu kašiku soli dnevno. Postoji duga evidencija naučnih istraživanja koja pokazuju da je prehrana s visokim udelom soli rizična, ali ova studija naglašava potrebu za dodatnom razinom opreza - rekao je glavni autor studije Ći Lu, profesor epidemiologije na Univerzitetu Tulane u Nju Orleansu.

Čak i ako ne dodajete so u svoja jela, možda unosite više natrijuma nego što biste trebali.

- Potrebno je više dokaza, posebno onih iz kliničkih ispitivanja, pre nego što javnost poduzme bilo kakav potez. Međutim, naša su otkrića u skladu s prethodnim studijama koje dosledno pokazuju da je visok unos soli nepovoljno povezan s različitim zdravstvenim ishodima kao što su hipertenzija i kardiovaskularne bolesti - rekao je.

Metaanaliza iz 2020. godine na temelju 133 klinički randomizirana ispitivanja o smanjenju unosa soli pronašla je snažne dokaze da smanjenje unosa natrijuma smanjuje krvni pritisak kod osoba s postojećom hipertenzijom - pa čak i kod onih koji još nisu bili u opasnosti.

Gotova i prerađena hrana često sadržava so za ukus, teksturu i konzerviranje. Više od 70% soli koju Amerikanci unose potiče iz dodate soli u gotovim proizvodima, prema američkoj Upravi za hranu i lekove.

- Većina mojih pacijenata ne dodaje so u hranu, ali ne shvaćaju da su peciva, konzervirano povrće i gotova jela od piletine među najgorim krivcima za prekomeran unos natrijuma - rekao je dr. Stefan Jirašek, docent na Harvardu.

- Postoje metode za ugađanje nepcu i konzumaciju primamljivih jela s manje soli - rekla je Karli Nouls.

Nouls preporučuje kuvanje kod kuće, gde imate veću kontrolu nad slanikom u pripremi obroka, češće čitanje sastava kupljenih proizvoda, zamenu mešavina i začina opcijama bez soli i usmeravanje prehrane na minimalno prerađenu hranu.

Autor: redportal.rs

#bolesti

#istražvianje

#rizic

#so