Cena litra goriva na svim pumpama je po pravilu prelazila granicu od dva evra

Nakon što je istekao rok trajanja vladinih mera za subvencionisanje cena goriva, cene benzina i dizela u Nemačkoj su od sinoć drastično porasle, saopštio je Opšti nemački automobilski klub (ADAK).

- Od juče do danas benzin je poskupeo u proseku 25 centi, a dizel 10 centi po litru - saopštio je ADAK.

Cena litra goriva na svim pumpama je po pravilu prelazila granicu od dva evra. Nemačka vlada je u junu smanjila porez na naftne derivate na minimum dozvoljen za tri meseca, što je teoretski omogućilo smanjenje cene goriva za 35 centi za benzin i 17 centi za dizel.

ADAK smatra da su naftne kompanije ni u jednom trenutku iskoristile punu priliku da smanje cenu goriva, koja tokom letnjeg raspusta i povećane tražnje nije značajno pala.

-Još od najave mera smanjenja poreza postojala je velika sumnja da li će naftne kompanije smanjene troškove preneti na krajnje korisnike, rekla je Katrin van Rundenborg iz ADAK-a.

Nema opravdanja ni za najnovije poskupljenje, tvrde iz najvećeg evropskog automobilskog kluba.

Predstavnici naftnih kompanija poskupljenje pravdaju rastom tražnje, smanjenim kapacitetom rafinerija i logističkim problemima.

Od samog početka mera veliki deo javnosti kritikovao je odluku vlade da snizi cenu goriva i uvede subvencionisanu kartu za javni prevoz, što je okarakterisano kao kontradiktorna mera.

Autor: redporal.rs

#Cene

#Nemačka

#gorivo