Cene energenata u Belgiji su poslednjih meseci dostigle rekordne nivoe, a inflacija u avgustu je skoro 10%, prvi put u 40 godina

Belgijska vlada je danas popodne predstavila mere za pomoć građanima i kompanijama u iščekivanju predstojeće krize, a premijer Aleksandar De Kro ponovo je apelovao na EU.

Nakon kriznog sastanka Vlade odlučeno je da se smanjeni PDV na gas i struju zadrži na 6%, da se proširi socijalna tarifa, da se od banaka traži da se potrude i ne vrše pritisak na zadužene građane, kao i da pomogne da domaćinstva dobiju olakšice u plaćanju računa na duži period.

Cene energenata u Belgiji su poslednjih meseci dostigle rekordne nivoe, a inflacija u avgustu je skoro 10%, prvi put u 40 godina. Zbog toga je belgijski premijer De Kro danas sazvao hitan koordinacioni sastanak Vlade, a tokom septembra biće održan još jedan.

Jedna od ključnih mera koju traži nekoliko koalicionih partnera je blokada cena, ali i oporezivanje ogromnih profita energetskih kompanija. U ovom odeljku De Cro je još jednom zatražio da se to uradi na nivou EU radi efikasnosti.

- Važno je da imamo socijalnu tarifu koju koristi 20 odsto stanovništva, a mi smo smanjili PDV, te mere pomažu, ali smo veoma svesni da ima ljudi koji ne znaju kako će da plaćaju račune. primaju, koji moraju uzeti od svoje ušteđevine da bi platili te račune. Kao što sam rekao, trenutno ne postoji magično rešenje. Jedino rešenje je da se ove cene što pre blokiraju na evropskom nivou. Vidimo da su cene u Aziji upola niže od evropskih, nema nestašice, tako da je sasvim moguće da se to uradi u Evropi bez nestašice energenata - rekao je belgijski premijer De Kro.

Autor: redportal.rs

#Aleksandar De Kro

#EU

#Premijer Belgije

#cena energije