Dogovor predviđa pozajmicu koja će biti isplaćena od Savezne agencije za finansiranje

Austrijska vlada dogovorila je danas sa vlastima Beča pomoć u visini od dve milijarde evra za energetskog operatera Vin Energi (Wien Energie), kojem je pretilo izbacivanje sa međunarodne berze struje zbog nedostatka finansijskih sredstava.

Dogovor predviđa pozajmicu saveznih vlasti u visini od dve milijarde evra, koja će biti isplaćena od Savezne agencije za finansiranje (OeBFA).

Ministar finansija Magnus Bruner rekao je na konferenciji za štampu da je pozajmica vezana za jasne uslove.

Tako je odobrena do aprila iduće godine, a do tada Grad Beč ima obavezu da saveznim vlastima podnese izveštaj o obezbeđivanju snabdevanja energijom preko Vin Energi.

Još je dogovoreno da se detaljno analizira situacija, to jest konkretno poslovanje Vin Energi, i da li postoji dovoljan nivo upravljanja rizikom.

Do aprila 2023. u nadzornom odboru Vin Energi nalaziće se i jedan predstavnik savezne vlade.

Pokrajinski sekretar za finansije Beča Peter Haker preneo je da je dogovoreno da Vin Energi pruži uvid u sve poslove od 1. januara 2020. do sada, i da će ti podaci do 15. septembra biti predati Ministarstvu finansija.

Inače, novac koji je osigurala savezna vlada služi kao garancija za pokrivanje troškova u slučaju novog ekstremnog rasta cene struje na međunarodnoj berzi.

Hanke je kazao da trenutno ništa ne ukazuje da će biti potrebno uzimanje tih sredstava.

Još pre dva dana mediji su izvestili da Vin Energi preti privredni krah, zbog neuspelih spekulacija na međunarodnoj berzi struje.

Upravo tvrdnje o spekulacijama na berzi biće predmet detaljne analize nadležnih vlasti.

Tada je bilo govora o hitno potrebnim 1,7 milijardi evra, bez kojih bi bečki operater bio isključen sa međunarodne berze, što bi ugrozilo snabdevanje oko dva miliona korisnika.

Autor: Tanjug

#Austrija

#Wien Energie

#vijen enerdži

#vin enerdži