Bivši gradonačelnik Dejtona u poseti Beogradu

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić danas je u zgradi Predsedništva na Andrićevom vencu ugostio američkog kongresmena Majkla Tarnera.

Povodom ovog sastanka, kojem je prisustvovao i američki ambasador Kristofer Hil, predsednik Srbije je na svom Instagram nalogu napisao:

Zahvalio sam kongresmenu Tarneru na zalaganju da se jačanje odnosa između Srbije i SAD nastavi na temeljima pozitivnog istorijskog nasleđa, ali i na snažnom ekonomskom zamahu naše zemlje, koja želi da zajednički radimo na projektima od obostranog interesa i da pređemu u višu fazu partnerske saradnje.

Tarner je član Predstavničkog doma Kongresa SAD od 2003. godine, kad republikanski kandidat iz države Ohajo. Član je Obaveštajnog komiteta Predstavničkog doma, a između 2014. i 2016. godine je obavljao dužnost predsednika Parlamentarne skupštine NATO. U vreme potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma 1995. godine, kojim je okončan rat u Bosni i Hercegovini, Tarner je bio gradonačelnik Dejtona.

Pažnju regionalne javnosti, Tarner je privukao krajem 2017. godine, kada je tadašnjem američkom državnom sekretaru Reksu Tilersonu uputio pismo kojim je zahtevao da se SAD aktivnije uključe u događaje na Balkanu, te inicirao potpisivanje Dejtona 2:

Samo putem američkog liderstva, Srbi, Bošnjaci, Hrvati i ostali mogu živeti zajedno u miru i osigurati slobodu i jednaka prava svim narodima. Ne smemo dozvoliti da taj ionako nestabilan region sklizne u nered, jer protivnici demokratije jedva čekaju da iskoriste haos.
View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

IZVOR: IG / @buducnostsrbijeav

Autor: redportal.rs

#Američki kongresmen

#Majk Tarner

#Majkl Tarner

#Predsednik Republike Srbije

#aleksandar vučić

#kongresmen