Paket ovih dokumenata predviđa ukidanje ograničenja na izvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda i đubriva na svetska tržišta

Tri broda sa žitom isplovila su iz ukrajinskih luka u okviru prehrambenog sporazuma, saopštilo je Ministarstvo nacionalne odbrane Turske.

- Nastavlja se rad na otpremanju žita iz ukrajinskih luka. Jutros su iz ukrajinskih luka isplovila još tri broda sa tovarom žita - navodi se u saopštenju turskog vojnog resora na Tviteru.

Kako je saopštio predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski, Ukrajina je iz tri luke izvezla milion tona poljoprivrednih proizvoda.

- Skoro mesec dana je na snazi inicijativa za izvoz žita, i za to vreme iz tri naše morske luke – Crnomorska, Odese i Južnog izvezen je prvi milion tona poljoprivrednih proizvoda od 24. februara - napisao je Zelenski na Telegramu, istakavši da izvoz obezbeđuje stotine hiljada radnih mesta za građane Ukrajine.

Izvoz ukrajinskog žita iz crnomorskih luka odvija se u okviru prehrambenog sporazuma koji su 22. jula potpisali predstavnici Rusije, Ukrajine, Turske i UN, piše sputnikportal.rs.

Paket ovih dokumenata predviđa ukidanje ograničenja na izvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda i đubriva na svetska tržišta, a takođe određuje algoritam za bezbedan izlazak komercijalnih brodova iz crnomorskih luka pod kontrolom Ukrajine duž posebno otvorenih humanitarnih pomorskih koridora.

Autor: sputnikportal.rs

#Ukrajina

#poljoprivreda

#poljoprivredni proizvodi

#prehrambeni sporazum