Pokazalo je istraživanje koje je sprovedeno među srednjoškolcima

Čak 40 odsto mladih u adolescentskim vezama trpi neki oblik nasilja, pokazalo je istraživanje koje je sprovedeno među srednjoškolcima na uzorku od 1.000 ispitanika u Bečeju, Vranju, Nišu, Pirotu, Požegi i Prokuplju.

Od 10 osoba koje su bile u vezi, četiri su doživele neki oblik nasilja, što govori da je nasilje u partnerskim odnosima među adolescentima i te kako zastupljeno, a ono što je ohrabrujući podatak jeste da mladi nasilje prepoznaju kao ozbiljan problem i da žele da pričaju o tome.

Ako bi doživeli nasilje, najčešće bi pričali sa članovima porodice ili najboljim prijateljima. Najzastupljeniji oblik nasilja je verbalni, drugi je digitalni, treći seksualni, četvrti fizički i peti ekonomski, pokazalo je istraživanje koje je sprovedeno u okviru projekta "Da veze ne budu bez veze", koji realizuje Centar za razvoj građanskog društva "Protekta" iz Niša, uz podršku Ministarstva omladine i sporta.

- Možemo reći da je ovo nasilje i u određenoj meri rodno zasnovano, jer su najčešće žrtve nasilja devojke, međutim, skoro polovina ispitanika smatra da su devojke jednako nasilne kao i momci. Veliki broj mladih je doživeo ljubomorno, posesivno i kontrolišuće ponašanje partnera u vezi. Skoro polovina ispitanika vidi u alkoholu i ljubomori uzroke nasilničkog ponašanja, a apsolutna većina smatra da mladi imaju problem s besom i da su nekada toliko ljuti da ne mogu da se kontrolišu. Za skoro petinu ispitanika jedan šamar nije nasilje, a 15 odsto smatra da je devojka koja doživi nasilje sama kriva za to, zbog "slobodnijeg" ponašanja i stila oblačenja. Mladi, takođe, misle da je škola mesto na kojem treba da se priča o ovom društvenom problemu, što je jedan od retkih dobrih pokazatelja koje smo otkrili ovim istraživanjem. Najradije bi govorili na časovima odeljenjske zajednice, ali isto tako daju podršku i inovativnijim načinima diskusije, kao što su tribine ili radionice, neformalno obrazovanje i slično - objašnjavaju iz ove organizacije.

Oni ističu da je nasilje u adolescentskim vezama ozbiljan društveni problem koji često prolazi ispod "radara" jer se te veze uglavnom smatraju prolaznim, tinejdžerskim stvarima, dok zapravo imaju ogroman značaj na razvoj ličnosti, samopoštovanja i samopouzdanja u vezi. Takođe, kako napominju, uvek postoji mogućnost da se obrazac nasilja ponovi i u kasnijoj životnoj dobi i u "ozbiljnijim" vezama.

Utvrdili smo da mladi imaju generalno problem s besom i njegovim kanalisanjem i da je to često uzročnik agresivnog ponašanja. Takođe se ističu problemi ljubomore i alkohola kao okidača. Nasilje je i generalno zastupljeno među omladinom, najčešće je reč o verbalnim oblicima, ali ni fizičko, koje je trećerangirano, ni seksualno ne smemo zanemariti - zaključuju u "Protekti".

Autor: novosti.rs

#maltretiranje

#nasilje

#šamar